Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στο αίτημα των εκλογών η ΝΔ

Πως ερμηνεύουν στο γαλάζιο στρατόπεδο τις χθεσινές παρεμβάσεις Τσίπρα - Γεροβασίλη. Τα σενάρια, οι εντολές Μητσοτάκη και η προετοιμασία του κομματικού μηχανισμού. Ο αιφνιδιασμός, τα αδιέξοδα και οι... βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Επιμένει στο αίτημα των εκλογών η ΝΔ

Συντηρεί η ΝΔ το αίτημά της για πρόωρες εκλογές, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την σχετική πρόταση που για πρώτη φορά διατύπωσε την περασμένη άνοιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Της χθεσινής δήλωσης του γαλάζιου εκπροσώπου, είχαν προηγηθεί το δημοσίευμα του Spiegel (για πιθανές κάλπες το φθινόπωρο) και οι εμφατικές σχετικές διαψεύσεις της Όλγας Γεροβασίλη αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα από την Άρτα, οι οποίες όμως, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ανοίγουν περισσότερο το θέμα των εκλογών, παρά το κλείνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή ο κομματικός μηχανισμός, μετά τις χαλαρές στιγμές του Δεκαπενταύγουστου, να ανεβάσει στροφές και να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, αφού θεωρεί πολύ πιθανή την επανάληψη του 2015, όταν ο πρωθυπουργός διέψευδε μέχρι την τελευταία στιγμή τις εκλογές, όμως τελικά τις προκήρυξε για το Σεπτέμβριο.

Η διαφορές πάντως σε σχέση με πέρυσι, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, είναι πολλές και ορατές, αφού «οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα την πραγματικότητα, γνωρίζουν πλέον πολύ καλά και δεν πρόκειται να πέσουν θύματα λαϊκίστικων και ανέξοδων υποσχέσεων». Αλλά και στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, αρκετά έχουν αλλάξει, με πρώτον απ' όλους τον επικεφαλής του και ό,τι επακολούθησε την εκλογή του στην ηγεσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το τακτικό αίτημά του για εκλογές, αφενός θέλει να προλάβει πιθανό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και -όπως λένε στη ΝΔ- σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αιφνιδιασμός εάν ο πρωθυπουργός ξαναστραφεί στη λαϊκή εντολή. Αφετέρου, θεωρεί ότι καθημερινά η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται ραγδαία και αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, προκειμένου να σωθεί η χώρα έστω με τις βαθιές πληγές της και για μην παραλάβει ο ίδιος «καμένη γη» εφόσον είναι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου.

Αδιέξοδα και εκλογές

Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν «ολοένα και περισσότερα αδιέξοδα» μπροστά στα οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και τα οποία έχουν προκληθεί από την σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική. «Ακριβώς για αυτόν τον λόγο - των άλυτων προβλημάτων και των αδιεξόδων - η Νέα Δημοκρατία ζήτησε και ζητά ως μόνη λύση τις εκλογές. Για να μπει τέλος στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα από την οποία δε μπορεί να μας βγάλει η κυβέρνηση που τη δημιούργησε», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμούν στη ΝΔ, «επιμένει να αποπροσανατολίζει τους πολίτες με θέματα όπως οι δικαστικές αποζημιώσεις, το χρέος και η συνταγματική αναθεώρηση για να ξεφύγει από την επώδυνη πραγματικότητα στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία και γενικότερα στην καθημερινότητα κάθε πολίτη». Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να ανταποκριθεί σε αυτό το «πινγκ πονγκ» και να αντεπιτίθεται σε κάθε ευκαιρία με αναφορές σε όλους τους τομείς που άπτονται των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας.

Περαιτέρω, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχη, επενδύοντας στο σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, στοχεύοντας έτσι στην αύξηση της δυναμικής του και της παράστασης νίκης του κόμματός του.

Και όλα αυτά, ενώ θεωρεί πιθανή την πτώση της κυβέρνησης ακόμα και χωρίς τη θέληση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά εξαιτίας της ενδεχόμενης αδυναμίας βουλευτών της συγκυβέρνησης να ανταπεξέλθουν στη νέα δοκιμασία, έχοντας μπροστά τους τη νέα αξιολόγηση και μια σειρά προαπαιτούμενων, με πρώτα τα εργασιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v