Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας προς Βερολίνο: Διεκδικούμε τις γερμανικές οφειλές

Από το Κομμένο της Αρτας κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα «έστω και με καθυστέρηση 73 χρόνων». Κίνηση διπλού συμβολισμού με άνοιγμα στους «πρώην».

Τσίπρας προς Βερολίνο: Διεκδικούμε τις γερμανικές οφειλές

Επίσημο κάλεσμα στη σημερινή γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι «η χώρα δεν επαιτεί, αλλά διεκδικεί».

Την αφορμή έδωσε η σημερινή επέτειος της θηριωδίας που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές στο Κομμένο της Αρτας το 1943, καίγοντας και εκτελώντας πάνω από 300 κατοίκους του, εκ των οποίων 96 βρέφη και παιδιά.

«Δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας, τις σφαγές του γερμανικού ναζιστικού στρατού. Ζητούμε από την γερμανική κυβέρνηση να την αναγνωρίσει έστω και με καθυστέρηση 73 χρόνων. Το οφείλει στον ελληνικό λαό, στην Ευρώπη, στον ίδιο τον γερμανικό λαό», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.

Οπως αναμενόταν, επικαλέστηκε το πόρισμα της Διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές, το οποίο εκδόθηκε προ ημερών και θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το πόρισμα εισηγείται στην κυβέρνηση διπλωματικές και δικαστικές κινήσεις για την διεκδίκηση των οφειλών, ενώ ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αυτή τη διαδικασία “συγκροτημένα και συντονισμένα”.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke ζήτησε να αποπληρωθούν οι γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα.

Κάλεσμα στους «πρώην»

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν «κίνηση διπλού συμβολισμού» την πρωθυπουργική επίσκεψη στο μαρτυρικό Κομμένο της Αρτας.

Οπως αναφέρουν, ο κ.Τσίπρας αφενός απευθύνεται στους αριστερούς οπαδούς και στα πρώην μέλη του κόμματος που απογοητεύθηκαν από την περσινή «συνθηκολόγηση» και θεώρησαν ότι κάθε διεκδίκηση της κυβέρνησης, προς τους δανειστές και το Βερολίνο, μπήκε στο συρτάρι – συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών οφειλών.

Αφετέρου, λένε, «υπενθυμίζει» στο Βερολίνο την υποχρέωση που απέκτησε η Γερμανία μετά την επανένωσή της απέναντι στην Ελλάδα, να της αποπληρώσει δηλαδή το κατοχικό «δάνειο» και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Ως προς το πρώτο, οι κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στη σφοδρή πολεμική «πρώην συντρόφων», εννοώντας κυρίως την Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ (τέτοιες ημέρες πέρυσι...) εμφανίσθηκαν ως οι μοναδικοί συνεχιστές αυτής της διεκδίκησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παράδοση όλων των όπλων».

Το πόρισμα καταλήγει στο ποσόν στο οποίο ανέρχονται οι οφειλές (περίπου 200 δισ. ευρώ) και εισηγείται στην κυβέρνηση διπλωματικές και δικαστικές κινήσεις για την διεκδίκησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v