Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις προτεραιότητες της ΝΔ για τις φθινοπωρινές κόντρες

Το ΑΕΠ, η φοροεπιδρομή και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η αντίδραση για την Αμυγδαλέζα και το camp προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη. Ανεβαίνουν οι γαλάζιοι αντιπολιτευτικοί τόνοι για την Παιδεία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι τρεις προτεραιότητες της ΝΔ για τις φθινοπωρινές κόντρες

Τα επόμενα 24ωρα ολοκληρώνονται οι ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο η στρατηγική της αντιπολιτευτικής τακτικής για το επόμενο διάστημα έχει ήδη χαραχθεί. Την τελική της μορφή αυτή λαμβάνει κατά τις καθημερινές τηλεφωνικές επαφές του προέδρου της ΝΔ με τους συνεργάτες του, οι οποίοι την Πέμπτη θα εγκαινιάσουν στα νέα γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η επίθεση στην κυβέρνηση θα είναι πολυμέτωπη και προφανώς προσαρμοσμένη στα δεδομένα και τις εξελίξεις των ημερών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως τελειώνουν τα «χαρτιά από το μανίκι» του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του -όπως υποστηρίζουν- να αποπροσανατολίσει από τη σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και πολύ σύντομα θα βρίσκεται απολογούμενος ενώπιον των πολιτών.

Τρεις είναι οι προτεραιότητες στις οποίες θα εστιάσουν στο γαλάζιο στρατόπεδο ενόψει των φθινοπωρινών νέων αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση που βρίσκονται προ των πυλών.

1. Η οικονομία. Επί καθημερινής βάσης το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ επιχειρεί την αποδόμηση των πεπραγμένων του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των συνεργατών του, με τις τελευταίες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφορούν τις εκτιμήσεις των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, την εξακολουθούμενη «φοροεπιδρομή που ενισχύει την φοροδιαφυγή», καθώς και τα «παρατεταμένα κυβερνητικά εμπόδια στις ουσιαστικές επενδύσεις». Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ το οποίο θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου και θα αποτελεί, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την απάντηση στις θεσμικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, προκειμένου αυτός να αλλάξει την ατζέντα.

2. Η ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σχετική προσωπική του παρέμβαση – δήλωση την περασμένη εβδομάδα, έδωσε το έναυσμα για μπαράζ δηλώσεων των αρμόδιων συντονιστών και τομεαρχών, αλλά και του γραφείου τύπου της ΝΔ. Στο επίκεντρο των γαλάζιων πυρών βρίσκονται τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, οι βεβηλώσεις των ιερών ναών και το προσφυγικό.

Ο προβληματισμός για τις εξελίξεις μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία είναι έντονος και σε κάθε ευκαιρία τα επιχειρήματα της ΝΔ εμπλέκουν της κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα. Ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή δημοσίευμα βάσει του οποίου η δομή της Αμυγδαλέζας θα επαναλειτουργήσει για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, κάλεσε την κυβέρνηση να «ζητήσει συγγνώμη», ενώ ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με τη φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία camp προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη, εξέφρασαν με σκληρή γλώσσα την κάθετη διαφωνία τους.

3. Η παιδεία. Για το τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση και η ΝΔ αναμένεται να υψώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίτημα που απέστειλε πριν από λίγες μέρες προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε τη διεξαγωγή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στη Βουλή, η οποία -όπως λένε συνεργάτες του- θα πρέπει να διεξαχθεί πριν από τη συζήτηση περί του νομοσχεδίου.

«Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλώντας το υπουργείο Παιδείας για «πρωτοφανείς αποφάσεις ιδεοληψίας και ανικανότητας, που υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v