Σε εκτεταμένες διαγραφές δανειακών απαιτήσεωνθα προχωρήσουν οι συστημικές τράπεζες, τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs)κατά 40%.
Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες υπέβαλαν στις 24 Ιουνίου αναλυτικούς στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατά κατηγορία. Με βάση τα στοιχεία, που αποκάλυψε στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα υφιστάμενα NPEs κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019.
Οι στόχοι αφορούν στα δύο τελευταία τρίμηνα της τρέχουσας χρονιάς και βεβαίως στα έτη 2017, 2018 και 2019, ενώ εδράζονται στο βασικό σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας. Οι δε τράπεζες υπέβαλαν συγκεκριμένη τεκμηρίωση για τη στρατηγική και τα μέσα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους, που έχουν τεθεί.
Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δεν έγινε καμία αναφορά, όμως, για το πόσα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν ως τα τέλη του 2019. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ύψος των νέων δανείων σε καθυστέρηση (Non Performing Loans- NPLs), τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 20 δισ. ευρώ.
Αν επιβεβαιωθεί η παραπάνω πρόβλεψη, οι νέες καθυστερήσεις δεν θα επηρεάσουν το στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% καθώς τα σχέδια, που κατέθεσαν οι τέσσερις τράπεζες, προβλέπουν διαγραφές δανείων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019.
Δηλαδή, οι διαγραφές θα «ισοφαρίσουν» τη δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση, διατηρώντας το ύψος των NPEs στα ίδια επίπεδα με σήμερα σε απόλυτο αριθμό. Πρόκειται για το άγνωστο σκέλος της φιλόδοξης εξίσωσης, οι λεπτομέρειες της οποίας προβλέπεται να οριστικοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα.
Οι τράπεζες διαθέτουν προβλέψεις της τάξης των 60 δισ. ευρώ και επομένως έχουν τα περιθώρια να προχωρήσουν σε εκτεταμένες διαγραφές. Τα πρώτα δείγματα θα δοθούν από την τρέχουσα χρήση με τις διαγραφές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι διοικήσεις, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α' τριμήνου.
Οι διαγραφές δανείων κατά τη διάρκεια του 2015 ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες (μόλις το 1% των συνολικών NPEs) και αφορούσαν κυρίως σε καταγγελμένα δάνεια.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης κάλυψης καταγγελμένων απαιτήσεων από εξασφαλίσεις είναι χαμηλός και ανέρχεται στο 46%. Ως προς τα επιμέρους χαρτοφυλάκια, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στο 73,5% για τα στεγαστικά, μόλις 12% για τα καταναλωτικά και 47% για τα επιχειρηματικά.
Με δεδομένο ότι οι διαγραφές δανείων θα αντισταθμίσουν τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση, οι τράπεζες καλούνται με βάση τους στόχους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους ως εξής:
- κατά περίπου 28 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων οφειλών, που θα καταστήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα.
- κατά 5,4 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων δανείων
- και κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποίησης εξασφαλίσεων
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν, στο τέλος του α' τριμήνου στο 45% και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισ. ευρώ, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (μετά την Κύπρο). Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων φθάνει στο 67%, στα στεγαστικά στο 42% και στα καταναλωτικά στο 55%.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, αλλά εμφανίζεται μια τάση επιβράδυνσης, αφού η αύξηση στο 12μηνο του 2015 ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.