Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η «υπόθεση Γεωργίου»

Υπόγειος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή τα πεπραγμένα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί η ανακίνηση της υπόθεση φουντώνει τα «πάθη». Ποιες διαφοροποιήσεις καταγράφονται εντός των κομμάτων, ποιες συμμαχίες διαμορφώνονται και ποιες κινδυνεύουν να... χαλάσουν.

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η «υπόθεση Γεωργίου»

Κάποιοι την χαρακτηρίζουν «μητέρα των μαχών» και άλλοι την παρομοιάζουν με το ξύλινο τουβλάκι στο επιτραπέζιο παιχνίδι jenga που αν τραβηχτεί από λάθος σημείο καταρρέει ο εύθραυστος πυργίσκος. Κανείς όμως δεν την αντιμετωπίζει αδιάφορα.

Ο λόγος για την ανακίνηση της «υπόθεσης Γεωργίου». Δηλαδή, την απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει εκ νέου στη Δικαιοσύνη τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το «φουσκωμένο έλλειμμα» του 2009 που οδήγησε (ή επιτάχυνε την είσοδο) στο πρώτο μνημόνιο.

Και μόνο η απόφαση αυτή προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό, καθώς, «η επαναπομπή αξιοποιείται για να ξαναβγούν σκελετοί από τα ντουλάπια, να γκρεμισθούν συμμαχίες και να δημιουργηθούν άλλες», κατά έναν πολιτικό παράγοντα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση.

Το τι εννοεί φάνηκε πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της επαναπομπής:

Οργή στο «όλον ΠΑΣΟΚ»

* Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με αιχμές για τον ρόλο της Δικαιοσύνης τονίζοντας, σε ανακοίνωσή του, ότι «η εμμονή αυτή εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους 'πολιτικούς αρραβώνες'», παραπέμποντας (πάλι...) στο γνωστό σενάριο περί υπόγειας συνεννόησης «καραμανλικών» της ΝΔ με το επιτελείο Τσίπρα.

Σ΄ αυτή την υπόθεση δε, είναι ενωμένο... το όλον ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το σημερινό υπό την Φώφη Γεννηματά, το χθεσινό υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα στελέχη που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ.

Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος καυτηρίασε με οξύ τρόπο την εξέλιξη. Χαρακτηριστική η αποστροφή σε σχόλιό του στο Facebook: «η κωμικοτραγική ποινική δίωξη Γεωργίου/ΕΛΣΤΑΤ φέρνει στο προσκήνιο αφενός μεν το ρόλο του τρίτου αφανούς κυβερνητικού εταίρου που συνιστά θεμελιώδη αντίφαση και άρα στρατηγικό ζήτημα για τη συντηρητική παράταξη, αφετέρου δε το βαθύ πρόβλημα κράτους δικαίου και δικαστικής ανεξαρτησίας ή νοοτροπίας (πολλές φορές το δεύτερο είναι χειρότερο από το πρώτο) που υπάρχει».

* Στελέχη του λεγόμενου «καραμανλικού χώρου» χαιρέτησαν την επαναπομπή, λέγοντας (σ.σ. off the record οι περισσότεροι, προς το παρόν) ότι "έρχεται η ώρα να αποκαλυφθεί η συνομωσία της κυβέρνησης Παπανδρέου εις βάρος της επταετίας Καραμανλή", στην οποία (συνομωσία) στηρίχθηκε η έλευση της τρόικα και ένταξη στο πρώτο μνημόνιο.

* Οι ίδιοι βάλουν και εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματος, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία χρεώνουν αθέτηση της "γαλάζιας" δέσμευσης περί "σύστασης μίας και μοναδικής Εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο πρώτο μνημόνιο".

Οι εξηγήσεις συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού ότι η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης σκόνταψε στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνουν να πείθουν, ενώ οι πιο "θερμοί" μιλούν για προσωπική στήριξη που παρέσχε ο κ.Σαμαράς στον κ.Γεωργίου.

Στη μέση ο Κ. Μητσοτάκης

* Στη...μέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την διαρροή συνεργατών του ότι "δεν πρέπει να σχολιάζονται πολιτικά οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις", η σημερινή ηγεσία της ΝΔ κερδίζει χρόνο για να αποφασίσει πώς θα χειριστεί πολιτικά την υπόθεση.

Εάν στηρίξει την επαναπομπή και υποστηρίξει τους ισχυρισμούς για "φουσκωμένο έλλειμμα", θα σπάσει το "αντι-ΣΥΡΙΖΑ νήμα" που δένει την ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ – και το οποίο έδειξε να ισχυροποιείται με την κοινή στάση που κράτησαν στην καταψήφιση της απλής αναλογικής.

Εάν πάρει αποστάσεις, θα στρέψει εναντίον του "καραμανλικούς" βουλευτές-στελέχη-παράγοντες με ό,τι αυτό θα σημάνει για την πραγματική συνοχή της ΝΔ.

Και "κρύο" και "ζέστη" στο Μαξίμου

* Οσο κι αν περνάει απαρατήρητο, η "υπόθεση Γεωργίου" δυσκολεύει σχεδιασμούς του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου για χτίσιμο νέων "προοδευτικών συμμαχιών", καθώς νυν και πρώην του "όλου ΠΑΣΟΚ" στέκονται απέναντι στις κατηγορίες ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου ενθάρρυνε τα νεο-greek statistics που οδήγησαν στο φουσκωμένο έλλειμμα.

(Εννοείται ότι οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος βλέπουν με καλό μάτι αυτή τη ...σφήνα, ενώ, επιπλέον, εκτιμούν ότι θα ισχυροποιηθούν οι γέφυρες του κόμματός τους με τον "καραμανλικό χώρο").

Μένει να επιβεβαιωθούν κάποιες πληροφορίες που θέλουν πρώην στελέχη του τότε ΠΑΣΟΚ και της τότε κυβέρνησης έτοιμα να αξιοποιήσουν τις (τυχόν) αποκαλύψεις από τη νέα δικαστική διερεύνηση για να πάρουν αποστάσεις από εκείνη την περίοδο και να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ "με επιχειρήματα".

Οσο για το πρακτικό όφελος μίας (τυχόν, πάντα) καταδικαστικής απόφασης, ελάχιστοι στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν ότι θα οδηγούσε σε χαλάρωση των μνημονιακών λουριών.

Κάποιοι, πάντως, προβάλλουν την άποψη ότι μία τέτοια εξέλιξη θα υποβοηθούσε τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εξ ου και οι διαρροές ότι "απ΄έξω" (σ.σ. από κύκλους των δανειστών) δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανακίνηση της "υπόθεσης Γεωργίου"

Αρχισαν τα όργανα...

Παρότι ο (κατά Εκο) Αύγουστος "δεν έχει ειδήσεις", η "υπόθεση Γεωργίου" έχει βάλει φωτιά στο παρασκήνιο με τα επιτελεία να ετοιμάζονται για το πολιτικό come back μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έκανε την αρχή (και συνέχισε χθες) δηλώνοντας μέσω twitter: "μετά το 'χαστούκι' του Αρείου Πάγου στον περιβόητο κ.Γεωργίου ήρθε η ώρα της μίας και μοναδικής εξεταστικής επιτροπής, αυτής για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο".

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά (και πρώην "σαμαρικός";) Γιάννης Μιχελάκης αρθρογράφησε για τη "σιωπή" του κ.Μητσοτάκη τον οποίον κατηγόρησε ότι "ακολουθεί την τακτική του Αντώνη Σαμαρά".

Ο τελευταίος ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου επαναπροωθεί αθόρυβα το βιβλίο με τίτλο "Με τη γλώσσα των αριθμών - Η αλήθεια για την Οικονομία" το οποίο συνέγραψε το 2010 για να αποδείξει ότι το έλλειμμα που άφησε η κυβέρνησή του δεν ήταν αυτό που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο πρώην υπουργός (σ.σ. δεν είναι πλέον βουλευτής) είχε μάλιστα συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να γίνει επισήμως γνωστό το αντικείμενο.

Ο στενός συνεργάτης του κ.Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, παρεμβαίνει όλο και πιο συχνά μέσω social media στην υπόθεση – προ ημερών μάλιστα παρέπεμψε στο βιβλίο του Παπαθανασίου με το σχόλιο: "Ας μη κάνουν κάποιοι στη ΝΔ ότι δεν το ξέρουν.Μάλλον θα πρέπει ν απαντήσουν στη απορία γιατί δεν κάνουν χρήση των στοιχείων που είναι εκεί".

Δεν πέρασε απαρατήρητη δε, το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στα social media: "Η Δικαιοσύνη είναι σεβαστή, και όταν είναι αρεστή, και όταν είναι δυσάρεστη. Ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Και για εκείνη του κ.Γεωργίου".

Κι έπεται συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v