Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας καλεί Ευρώπη για το θέμα του χρέους

Με αφορμή την επέτειο από τη Συμφωνία του Λονδίνου που διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού χρέους, ο πρωθυπουργός ανοίγει επισήμως τη συζήτηση για το ελληνικό. Στην Βουλή τον Σεπτέμβριο η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για τις «γερμανικές οφειλές».

Τσίπρας καλεί Ευρώπη για το θέμα του χρέους

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, να υπενθυμίσει μέσω twitter ότι σαν χθες, 8 Αυγούστου 1953, οι Ευρωπαίοι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν να «κουρέψουν» το χρέος της νικημένης Γερμανίας, μόνο τυχαία δεν θεωρείται.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μπει «δυναμικά» στη διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση εγείροντας το θέμα του ελληνικού χρέους, παρότι το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι τα μεγάλα ζητήματα (όπως αυτό) θέλει να παραπεμφθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές – δηλαδή για το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Το Μαξίμου ωστόσο θεωρεί βέβαιο ότι το εν λόγω «μεγάλο ζήτημα» θα τεθεί αντικειμενικά επί τάπητος πριν ακόμη εκπνεύσει το καλοκαίρι, καθώς:

Πρώτον, το ΔΝΤ συναρτά αυτό το θέμα με την απόφασή του για παραμονή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα – απόφαση που πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Δεύτερον, το υπό διαμόρφωση και κατάθεση Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2017-2020) επιβάλλει συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο όμως – κατά τις κυβερνητικές πηγές – δεν είναι ανεξάρτητο από την «τύχη» του χρέους.

Οπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr μάλιστα, κυβερνητικοί επιτελείς επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν θα περιορίσει τη διαπραγμάτευση στα πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 αλλά και της αμέσως προηγούμενης, παρότι έχουν συμφωνηθεί 1,7% και 3,5% για το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

Στη Βουλή (και) οι γερμανικές αποζημιώσεις

Με τον σχεδιασμό για το χρέος «κουμπώνει» και η αξιοποίηση της Εκθεσης της «Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών». Η σύνταξη του κειμένου έχει ολοκληρωθεί και θα υποβληθεί στην Ολομέλεια προκειμένου να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή εισηγείται μια σειρά διπλωματικών ενεργειών που πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, χωρίς να αποκλείεται και η δικαστική οδός εάν οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν.

Η αλληλεγγύη των νικητών

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα στα social media για την επέτειο από την ευρωπαϊκή απόφαση να «κουρευτεί» το γερμανικό χρέος, είναι η ακόλουθη:

"Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λονδίνου».

Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος.

Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v