Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική πήγε διακοπές, αλλά η εκλογολογία έμεινε Αθήνα

Στην καρδιά του Αυγούστου η αντιπολίτευση βομβαρδίζει με εκλογικά επιχειρήματα και η κυβέρνηση της συνιστά... να μην βλέπει όνειρα θερινής νυκτός. Στο Μαξίμου θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στα τέλη της εβδομάδας.

Η πολιτική πήγε διακοπές, αλλά η εκλογολογία έμεινε Αθήνα

Μόνο η ταμπέλα ... "κλειστό λόγω διακοπών" λείπει από τη Βουλή και τα πολιτικά γραφεία. Άπαντα, σχεδόν, τα στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κάνουν χρήση της παραδοσιακής 15μερης αδείας στην καρδιά του Αυγούστου – παράδοση που δεν τηρήθηκε πέρυσι καθώς το τρίτο μνημόνιο ψηφίσθηκε παραμονές Δεκαπενταύγουστου και λίγες ημέρες αργότερα προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές.

Με τη λέξη "εκλογές" άλλωστε ασχολούνται τα εναπομείναντα στελέχη των γραφείων Τύπου της αντιπολίτευσης, με τις καθημερινές ανακοινώσεις τους να τροφοδοτούνται από συνεντεύξεις και δηλώσεις που επιχειρούν "κορυφαίοι" – έστω και από τον τόπο των διακοπών τους.

"Οι εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλά η ΝΔ δεν θα αιφνιδιαστεί" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος (στο ΑΠΕ), "δεν αποκλείω να έχουμε εκλογές το φθινόπωρο" τόνισε και η Ντόρα Μπακογιάννη (στη Real), ενώ στο ίδιο πνεύμα κινούνται τα περισσότερα στελέχη από την αντιπολίτευση.

Ως επιχείρημα επικαλούνται, επισήμως, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από τα τέλη Αυγούστου (ένεκα φορολογίας, κυρίως), τη σκληρή διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και την αξιολόγηση για την πορεία του προγράμματος, καθώς, όπως λένε, τόσο τα έσοδα όσο και οι αποκρατικοποιήσεις "δεν βγαίνουν".

"Γιατί άρον άρον απλή αναλογική;"

Ανεπισήμως, παραπέμπουν στη σπουδή της κυβέρνησης να ψηφίσει "άρον άρον μέσα στον Ιούλιο" τον νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι της αντιπολίτευσης, δηλαδή, θεωρούν πολύ πιθανό είτε τον εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα είτε την αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες επειδή η δεύτερη αξιολόγηση θα του στερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οπερ, εάν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (σ.σ. η αντιπολίτευση θεωρεί δεδομένη την "πρωτιά" της ΝΔ) θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική "η οποία θα ανακατέψει την πολιτική και κοινοβουλευτική γεωγραφία"...

"Ονειρα θερινής νυκτός"...

Για "όνειρα θερινής νυκτός" κάνει λόγο σε όλους του τόνους το Μαξίμου, στελέχη του οποίου έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να διαρρεύσουν έναν υπερ-πλούσιο φθινοπωρινό σχεδιασμό του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου, ώστε να διασκεδάσουν την προεκλογολογία.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση (κυρίως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) «θα δώσουν τα ρέστα τους» στην προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και πριν ολοκληρωθούν οι μεγάλες αλλαγές στα πεδία της Υγείας και των δημοσίων έργων «οι οποίες πλήττουν τη διαπλοκή».

«Μία κυβέρνηση πέφτει από τους βουλευτές της και όχι από την επιθυμία της αντιπολίτευσης, αλλά τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει», διαβεβαιώνουν, επιμένοντας ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών «παραμένει αρραγής και πεισματωμένη».

Μένει να αποδειχθεί ότι... θα παραμείνει, όταν (ή εάν...) οι δανειστές «δείξουν τα δόντια τους». Μία πρώτη γεύση (για τις διαθέσεις τους) αναμένεται να δοθεί πριν βγει ο Αύγουστος, καθώς οι επίμονες «φήμες» θέλουν να έρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ.

Τόσο το Μαξίμου όσο και το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι η εν λόγω επίσκεψη δεν έχει οριστικοποιηθεί και ότι, σίγουρα, δεν προβλέπεται να υπάρξει τέτοια σφήνα στο κυβερνητικό πρόγραμμα των επόμενων δέκα ημερών.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν νεότερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στο Μαξίμου (Πέμπτη-Παρασκευή) πριν αναχωρήσει για Δεκαπενταύγουστο στα πατρώα Αρτινά εδάφη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v