Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση προς αντιπολίτευση: Αφήστε τα ψηφοδέλτια

Η ανακοίνωση διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ βάζει στον πάγο την εκλογολογία. «ΔΕΘ – Αξιολόγηση – Συνέδριο – Ανασχηματισμός» οι σταθμοί που δείχνει το Μαξίμου για το επόμενο 3μηνο. Μίνι «ταραχή» στη ΝΔ από Νικήτα-Μιχελάκη για τη νέα παραπομπή του. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Κυβέρνηση προς αντιπολίτευση: Αφήστε τα ψηφοδέλτια

Εμμεση σύσταση στη ΝΔ να μην ετοιμάζει...ψηφοδέλτια έστειλε το κυβερνών κόμμα, ανακοινώνοντας επισήμως ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί το τετραήμερο 13-16 Οκτωβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου επιχειρεί (πάλι...) να τερματίσει τις συζητήσεις για φθινοπωρινές κάλπες, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα, μετά το συνέδριο θα πάρει σειρά ο κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Κι αυτό, σύμφωνα με συνεργάτες του, για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι μέσα από το συνέδριο θα επισημοποιηθεί το περίφημο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, με τα ονόματα των Φώτη Κουβέλη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να έχουν ήδη συζητηθεί «αλλά να ακολουθούν και άλλα».

Δεύτερον, επειδή ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του θέλουν να προηγηθεί του ανασχηματισμού η δεύτερη αξιολόγηση ώστε το νέο υπουργικό σχήμα να σηματοδοτήσει «το γύρισμα της σελίδας» και «την εντατική δουλειά για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που προκάλεσε η εξαετής κρίση».

«Ετοιμαστείτε για ΔΕΘ»

Παρότι τα μέλη της κυβέρνησης ξεκινούν από την Κυριακή και... διαδοχικά ολιγοήμερες διακοπές («δέκα ημερών»), η εντολή που έχουν πάρει είναι να ετοιμάσουν εισηγήσεις για τις οικονομικές-κοινωνικές-πολιτικές δράσεις, ανά τομέα ευθύνης.

Τα σημειώματα θα παραδοθούν στο επιτελείο του πρωθυπουργού μετά τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να ξεκινήσει η «επιχείρηση ΔΕΘ», δηλαδή η συγγραφή του προγράμματος που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στα εγκαίνια της Εκθεσης, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κατά τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο αναπτυξιακό και στο κοινωνικό πεδίο, δεδομένου ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους οι ήδη γονατισμένοι από την φορολογία και την ανεργία πολίτες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω από την τμηματική καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Ψηλά στην ατζέντα θα τεθεί το θέμα του χρέους: ο κ. Τσίπρας έχει ήδη σημειώσει ότι θα το προτάξει το ΔΝΤ (καθώς το συνδέει με την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα) παρά την επιθυμία του Βερολίνου να αναβληθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα για μετά τις γερμανικές εκλογές – δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Μην ψάχνει αποστάτες στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ»

Μαξίμου και Κουμουνδούρου διαψεύδουν (βεβαίως) τις «πληροφορίες» που διακινούν στελέχη της αντιπολίτευσης – κυρίως της αξιωματικής – ότι ένας μικρός αλλά ικανός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση με αφορμή τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Οπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, η διαπραγμάτευση «δεν θα έχει δράκους» καθώς οι συζητήσεις που γίνονται με ευρωπαίους εταίρους «βρίσκονται σε καλό σημείο», ενώ η ταραχή στην Ευρώπη (από το Brexit και τις τρομοκρατικές ενέργειες) και στην «γειτονιά» μας (Τουρκία, Λιβύη) δεν ενθαρρύνει κανέναν σχεδιασμό πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν «καλό σινιάλο» την ήπια στάση που επέλεξε η Κομισιόν απέναντι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία καθώς... ανέβαλε την επιβολή κυρώσεων για τα υψηλά ελλείμματά τους.

Οι πιο ψύχραιμοι πάντως συνιστούν ήδη στον κ. Τσίπρα να προτιμήσει «σκληρή διαπραγμάτευση» και να μην θεωρεί δεδομένη την ευρωπαϊκή εύνοια.

Αναταραχή από Νικήτα-Μιχελάκη

Αν και επισήμως δεν υπάρχει καμία αναφορά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί «με προσοχή» την ταραχή που εκδηλώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή την παραπομπή για κακούργημα του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, μετά την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος από τον Αρειο Πάγο.

Τα «γαλάζια όργανα» ήχησαν αρχικά από την ανάρτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στο twitter, μέσω της οποίας ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής επανέφερε ένα παλαιό αίτημα (που δεν έχει υιοθετήσει η σημερινή Συγγρού) για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο «πώς φτάσαμε στο πρώτο μνημόνιο».

Τη συνέχεια... σάλπισε ο πρώην υπουργός Γιάννη Μιχελάκης, καθώς μέσα από ενυπόγραφο άρθρο του κατηγόρησε (χθες) την ηγεσία της ΝΔ για «σιωπή» στο θέμα Γεωργίου: «Είναι χαρακτηριστικό, ότι από το γραφείο τύπου της Συγγρού βγήκαν χθες επτά ανακοινώσεις! Καμία δεν αφορούσε την υπόθεση του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ», σημείωσε.

Τα σκάγια του όμως έφτασαν και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την προσθήκη: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία και όχι για την υπόθεση των φουσκωμένων ελλειμμάτων που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο».

Δεδομένου ότι ο κ.Μιχελάκης δεν ανήκει στο λεγόμενο «καραμανλικό στρατόπεδο» (το οποίο, για προφανείς λόγους, επιθυμεί διακαώς να αποδειχθεί η κατηγορία των φουσκωμένων ελλειμμάτων από την τότε ΕΛΣΤΑΤ «κατ΄εντολή της κυβέρνησης Παπανδρέου») προκύπτει ότι η «υπόθεση Γεωργίου» απλώνεται και σε άλλα τμήματα του «γαλάζιου» δυναμικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του.

Μένει να φανεί εάν πρόκειται για «μεγάλη αναταραχή» που θα οδηγήσει σε «υπέροχη κατάσταση» – για την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v