Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Σε «CCC+/C» αναβάθμισε τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες η S&P μετά την χαλάρωση των capital controls. Αναμένει επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, με μικρές εισροές μέσα στους επόμενους μήνες. Παραμένει ζωτική πηγή χρηματοδότησης ο ELA.

Η S&P αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Η S&P αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς και Εθνικής σε «CCC+/C» από «SD», με το outlook να είναι σταθερό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η μερική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις 22 Ιουλίου από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης σημειώνουν πως η πιο σημαντική αλλαγή αφορά τις νέες καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να αποσύρονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

«Αντιμετωπίζουμε την άρση αυτής της απαγόρευσης ως μια σημαντική χαλάρωση, καθώς μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων πίσω στο τραπεζικό σύστημα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Αναμένουμε κάποιες μικρές εισροές καταθέσεων τους επόμενους μήνες» τονίζουν.

Όσον αφορά τον περιορισμό των 840 ευρώ στις αναλήψεις για διάστημα δύο εβδομάδων, η S&P εκτιμά πως θα παραμείνει σε ισχύ για κάποιο διάστημα ακόμα. Τονίζει ωστόσο, πως έχει παρατηρήσει ότι οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική οικονομία προσαρμόστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το όριο μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διπλασίασαν τον αριθμό των χρεωστικών καρτών ου εξέδωσαν το δεύτερο μισό του 2015. 

Η αξιολόγηση «CCC+» αντανακλά σύμφωνα με την S&P το εύθραυστο χρηματοπιστωτικό προφίλ των τραπεζών στο πλαίσιο του αδύναμου οικονομικού και λειτουργικού περιβάλλοντας στην Ελλάδα, το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και την χαμηλή κερδοφορία. 

H S&P αναμένει πως η χρηματοδοτική θέση των τεσσάρων τραπεζών θα παραμείνει εξαιρετικά ασταθής, κάτι που σημαίνει πως θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τους μηχανισμούς ρευστότητας των ευρωπαϊκών αρχών για την κάλυψη των αναγκών τους. Η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους κατά το επόμενο 12μηνο.

Η εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) έχει υποχωρήσει σταδιακά το τελευταίο έτος κατά 32 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο παραμένει μια ζωτική πηγή χρηματοδότησης, υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση των αναλυτών του οίκου αξιολόγησης πως παρά το εύθραυστο προφίλ των τραπεζών δεν αναμένεται κάποια αθέτηση υποχρεώσεων βραχυπρόθεσμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v