Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα επιστραφούν τα αναδρομικά στο Δημόσιο

Ρύθμιση για τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων από το υπουργείο Οικονομικών. Στα 100 ευρώ τη ανώτατη δόση για συντάξεις έως 1.000 ευρώ. Κλιμακωτές οι επιστροφές για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Κατώτατη δόση στα 50 ευρώ.

Πώς θα επιστραφούν τα αναδρομικά στο Δημόσιο

Στα 100 ευρώ το μήνα, για συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ σύνταξη καθορίζεται το ποσό των αναδρομικών που θα ζητά ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, το ελληνικό δημόσιο, από τους συνταξιούχους του δημοσίου. 

Εν αναμονή της αναδρομικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων αλλά και των μερισμάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, αλλάζει τους όρους για την είσπραξη μέσω παρακράτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από συντάξεις, βοηθήματα και επιδόματα.

Με τον τρόπο αυτό, και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αναπροσαρμόζεται το ποσοστό του παρακρατούμενου κάθε φορά ποσού από τη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη, με την εισαγωγή κλίμακας παρακράτησης, βάσει του ύψους των συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το υπουργείο, καθίσταται πιο δίκαιο το καθεστώς είσπραξης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ ταυτόχρονα το όλο πλαίσιο διαμορφώνεται με ευνοϊκότερο τρόπο για τους συνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων κλπ.

Αναλυτικά, η τροπολογία ορίζει ότι αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη, μέχρι ποσού 15.000 ευρώ, παρακρατούνται με απόφαση της/του Προϊσταμένης/ου της αρμόδιας Δ/νσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τα ποσά των συντάξεων, που θα καταβληθούν κατά τους επόμενους μήνες σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή τους.

Κάθε μία από τις ανωτέρω μηνιαίες δόσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 50 ευρώ.

Το ανωτέρω ύψος του οφειλόμενου ποσού μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σε περίπτωση παύσης της καταβολής της σύνταξης για οποιοδήποτε λόγο, προ της ολοσχερούς εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, το τυχόν υπόλοιπο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

 

* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v