Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ στην οποία τονίζει ότι το πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ συνεχώς χειροτερεύει.
Οπως αναφέρει το θέμα που πρέπει να λυθεί είναι πώς θα μειώσουμε το βάρος του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους φορολογούμενους, όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο, και όχι πόσες θα είναι οι δόσεις του.
Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ
«Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις σας περί των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, θα θέλαμε να ακουστεί και η άποψη των ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, ότι αυτοί που τους έχουν επιβάλει μια τόσο βαριά φορολογια, έχουν την ελάχιστη υποχρέωση τουλάχιστον να τους γνωρίζουν έγκαιρα τι φόρο θα πληρώσουν, και σε πόσες δόσεις.
Ο λόγος για τον οποίο η ΠΟΜΙΔΑ δεν ενεπλάκη στην όλως αποπροσανατολιστική συζήτηση περί του πόσες πρέπει να είναι οι δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ 2016, δεν είναι μόνον γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ η ΠΟΜΙΔΑ να έχει την ανυπομονησία του αρνιού περί του πότε θα έρθει το Πάσχα... Είναι κυρίως διότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ, και το παράλογο και δημευτικό δημοσιονομικό ζητούμενό του των 4 περίπου δισ. που αναμένεται να βεβαιωθούν σε λίγο σε βάρος των ιδιοκτητών κάθε είδους ακινήτων της χώρας μας.
Είναι ο ΕΝΦΙΑ το πρόβλημα που συνεχώς χειροτερεύει, διότι τόσο η πρόσφατη «παρέμβαση» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όσο και η προετοιμαζόμενη μέχρι τέλους του 2016 «εξίσωσή» τους με τις «εμπορικές» (?), χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν όχι για τη μείωση, αλλά ως πρόφαση για την τερατώδη επαύξηση του βάρους όλων των φορολογουμένων που έχουν ήδη βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις. Μια πρακτική που αποτέλεσμα, αλλά και στόχο φοβούμαστε, έχει τη φορολογική εξόντωση των ιδιοκτητών οικοπέδων, ξενοίκιαστων ακινήτων, επιχειρήσεων με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, και γενικά όσων η περιουσία τους είναι απρόσοδη ή υπερβαίνει κάποιο ποσό αντικειμενικών αξιών χωρίς αυτό να έχει πραγματικό αντίκρυσμα στην σημερινή ανύπαρκτη αγορά ακινήτων...
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κε Υπουργέ, το πώς θα μειώσουμε το βάρος του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους φορολογούμενους, όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο, και όχι πόσες θα είναι οι δόσεις του. Αλλωστε αν συνεχίσουμε έτσι, αν μάλιστα μετατρέψετε, όπως σχεδιάζεται, τον ΕΝΦΙΑ σε καθαρό ΦΑΠ με συντελεστές που θα φτάνουν και το 5% (αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός), δεν θα έχει καμιά σημασία πόσες θα είναι οι δόσεις, αφού κανείς δεν θα μπορεί να τις πληρώσει...»