Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Δύσκολες συνομιλίες με ΔΝΤ για το χρέος

Τι λέει ο επίτροπος για τις δυσκολίες της δεύτερης αξιολόγησης. Γιατί μιλάει για επερχόμενο συμβιβασμό για το χρέος. Τι θα πει σε Τσίπρα και Τσακαλώτο τη Δευτέρα. Δεν υπάρχει σύνδεση του Brexit με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Συνέντευξη στο MNI.

Μοσκοβισί: Δύσκολες συνομιλίες με ΔΝΤ για το χρέος

Την προτροπή του να τελειώσει η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σύντομα, για το καλό όλων και ειδικά της Ελλάδας, εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα τη Δευτέρα, ο επίτροπος αναφέρει ότι «έρχεται για να ανταλλάξει απόψεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα μέλη της κυβέρνησης και της βουλής για τις προκλήσεις που έρχονται μπροστά μας».

«Είναι στο συμφέρον όλων, αλλά πρώτα από όλα της Ελλάδας, να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ερωτώμενος για τις «φωνές» που υπάρχουν στην Ελλάδα και υποστηρίζουν ότι το Brexit θα βοηθήσει τη χώρα μας να έχει προνομιακή μεταχείριση στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μοσκοβισί είναι ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «οι συνομιλίες πρέπει να είναι γρήγορες, ανεξάρτητα με την κατάσταση στη Βρετανία».

Όσον αφορά στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για το εάν θα παραμείνει στην Ελλάδα με τρίτο πρόγραμμα, ο αρμόδιος επίτροπος εκφράζει την αισιοδοξία του, όμως υπογραμμίζει ότι έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο για το χρέος.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα».

Ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει εάν είναι υπέρ της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, κάτι για το οποίο πιέζει όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει ταχθεί ανοικτά και για τη διευκρίνιση των μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ανέφερε ωστόσο ότι οι εξελίξεις δεν επηρεάζονται από το Brexit.

«Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις τώρα για το αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως δεν αναμένω ότι το Brexit θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτό. Άλλωστε οι πρώτες μας εκτιμήσεις δείχνουν περιορισμένη επίπτωση στην ευρωζώνη μεταξύ -0,2-0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2017».

«Όσο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα», ανέφερε.

Ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς να χαλαρώσουν τα κριτήρια για τον διορισμό μελών των ΔΣ των τραπεζών, ο κ. Μοσκοβισί ήταν κάθετος.

«Η Επιτροπή μεταβίβασε τη θέση της στην ελληνική πλευρά για αυτό το θέμα. Θα αναφέρω ότι οι προσθήκες στον νόμο του HFSH υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρους των σημαντικών milestones. Αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και μετά από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν τη δεξαμενή ταλέντων για τα ΔΣ των τραπεζών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v