Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην επίθεση η κυβέρνηση για την υπόθεση Siemens

«Το πολιτικό κατεστημένο που είχε σχέσεις με τη γερμανική εταιρία καλύπτει την Eισαγγελία εφετών», επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Μεθόδευση ή παράλειψη καταλογίζουν στον Ι. Ντογιάκο. Ξεκίνησε πειθαρχική διερεύνηση. Στην Θάνου η υπηρεσιακή αλληλογραφία. Η παρέμβαση Τσίπρα.

Στην επίθεση η κυβέρνηση για την υπόθεση Siemens

Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της στην υπόθεση της δίκης της Siemens, η οποία παίρνει και τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου, κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, τον ενημέρωσε ότι ξεκίνησε πειθαρχική διερεύνηση για το θέμα με τη μετάφραση του βουλεύματος της Siemens.

Επιπλέον, αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι:

- Από τη στιγμή που το ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε και απέδειξε ότι η μετάφραση έγινε κανονικά, οι ευθύνες "δείχνουν" τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο. «Είτε υπήρξε μεθόδευση, είτε σημειώθηκε παράλειψη. Ο κ. Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να υπέπεσε στο σφάλμα της παράλειψης», η χαρακτηριστική φράση.

- Το πολιτικό κατεστημένο που είχε σχέσεις με τη Siemens (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έσπευσε να καλύψει την Εισαγγελία εφετών επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση. «Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται για ''μαύρες σακούλες' ενώ, να υπενθυμίσουμε, οι Χριστοφοράκος και Καραβέλας έφυγαν από τη χώρα το 2009 καθώς δεν είχαν κινηθεί οι νόμιμες διαδικασίες αποτροπής της εξόδου τους, κάτω από τη μύτη της τότε ΥΠΕΞ και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης», τονίζουν, αναφέροντας την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια.

«Με τη σπουδή τους αυτή καλύπτουν τις δικές τους ευθύνες για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά τη μεταπολίτευση», η επωδός.

Διατάχθηκε πειθαρχική εξέταση 

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε για την επ΄αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. «Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση» αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κυρία Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης παρέδωσε άμεσα ολόκληρη την υπηρεσιακή αλληλογραφία στην πρόεδρο του Άρειου Πάγου Βασιλική Θάνου. 

Εξεχόμενος από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:  «Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Προέδρου του Αρείου Πάγου, κας Θάνου Βασιλικής, στα πλαίσια των κυβερνητικών ενεργειών για την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens και με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά παρέδωσα προ ολίγου το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας ανάμεσα στην Μεταφραστική Υπηρεσία και στην Εισαγγελία Εφετών Κακουργημάτων Αθηνών.

...Να είστε σίγουρος ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως παραγραφή. [Ο εισαγγελέας] έχει παραλάβει το σύνολο της αλληλογραφίας, θα εξεταστεί και θα προβεί στις δικές τους ενέργειες».

Αμεση εκδίκαση θα ζητήσει ο Παρασκευόπουλος

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v