Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη «σέντρα» και οι οφειλέτες των Ταμείων

Τη δημοσιοποίηση λίστας με όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε ασφαλιστικά Ταμεία περιλαμβάνει ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόστιμα-φωτιά για τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ. Τι αλλάζει για τέλη κυκλοφορίας και αγρότες. Ποιοι χάνουν την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Στη «σέντρα» και οι οφειλέτες των Ταμείων

Στη δημοσιότητα θα δίδονται τα ονόματα των οφειλετών και των ασφαλιστικών ταμείων, στην περίπτωση που τα χρέη τους ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, όπως συμβαίνει ήδη με τις οφειλές προς τις εφορίες και τα τελωνεία.

Την επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου και για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Μάλιστα, το χρονικό όριο για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους, αντί για 1 έτος από την ημερομηνία που κατέστησαν οι οφειλές ληξιπρόθεσμες, μειώνεται στους 3 μήνες.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνονται στη δημοσιότητα μόνο οφειλές προς εφορίες και τελωνεία άνω των 150.000 ευρώ.

Με άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

- Καταργείται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα (50% έκπτωση για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και 100% έκπτωση για ανάπηρους και πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ) εφόσον εισπράττουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ή των 600 ευρώ αντίστοιχα.

- Παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της εφορίας (π.χ. μείωση προστίμων).

Συγκεκριμένα ο «τιμοκατάλογος» της εφορίας με τις εκπτώσεις προβλέπει, ανάλογα με την παράβαση:

α) Για πλαστά τιμολόγια: «οριζόντιο» πρόστιμο ίσο με 50% της αξίας κάθε στοιχείου.

β) Για έκδοση εικονικών ή λήψη εικονικών στοιχείων, νόθευση στοιχείων, καθώς και καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς παραστατικά: πρόστιμο ίσο με 40% της αξίας κάθε στοιχείου. Εάν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, ποσό ίσο με το 40% του μέρους της εικονικής αξίας. Όταν δεν δύναται να προσδιορισθεί η μερικώς εικονική αξία, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

γ) Όταν η εικονικότητα ανάγεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του εκδότη, ποσό ίσο με το 20% της αξίας του στοιχείου.

δ) Στην περίπτωση λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου, πρόστιμο 10% της αξίας για κάθε παράβαση, εφόσον η λήψη του στοιχείου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

ε) Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων και άλλες παραβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 25% της αξίας τους.

στ) Για όλες τις άλλες παραβάσεις, έκπτωση 67% στα προβλεπόμενα πρόστιμα για κάθε παράβαση.

-Τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. από το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το έτος που πρωτοταξινομήθηκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο με βάση το έτος που ταξινομήθηκε (πήρε πινακίδες) στην Ελλάδα. Η διάταξη αφορά εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ και οδηγεί σε μειώσεις των τελών για παλαιότερα οχήματα που έχουν πρωτοταξινομηθεί σε χώρα της ΕΕ.

-Θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για την παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στην φορολογική διοίκηση. Τα πρόστιμα αφορούν υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης. Για την παραβίαση του απορρήτου από επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ.

-Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών έως και τις 31/12/2016 με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτιρίων του υπουργείου Οικονομικών.

-Διευρύνονται οι περιπτώσεις ειδικών απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε φιλανθρωπικούς εγχώριους και ξένους που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων. Η απαλλαγή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015.

Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο καπνικών, θεσπίζονται αυστηρές διαδικασίες και μέτρα, όπως η αδειοδότηση σε όλο το φάσμα της διακίνησης των προϊόντων και η απαγόρευση της διάθεσης προϊόντων καπνού μέσω διαδικτύου.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v