Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγαλύτερη ύφεση φέτος βλέπει η Moody's

Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, εκτιμά ο οίκος, σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πληρωμή των οφειλών προς τους ιδιώτες. Παραμένουν υψηλά τα ρίσκα εκτέλεσης του προγράμματος. Προβληματισμός για τις τράπεζες.

Μεγαλύτερη ύφεση φέτος βλέπει η Moodys

Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί λόγω του τρίτου προγράμματος και στηρίζουν το σταθερό outlook της αξιολόγησης Caa3, τονίζει σε έκθεσή της η Moody's. 

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα ρίσκα υλοποίησης που συνδέονται με τους όρους του προγράμματος παραμένουν ψηλά, υποδηλώνοντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα. 

Ειδικότερα, επισημαίνει την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή αλλά και το ισχνό ιστορικό της Ελλάδας στην εκτέλεση νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων. 

Η Moody's προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 0,7% του ΑΕΠ φέτος, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,8% το 2017. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης και των θεσμών κάνει λόγο για οριακή ύφεση 0,3%. Βραχυπρόθεσμα, σημειώνει ο οίκος, πολλά θα εξαρτηθούν από την αποπληρωμή των οφειλών της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δείχνουν ότι το ρίσκο νέας εμπλοκής με τους δανειστές και / ή μεγαλύτερης ύφεσης λόγω παρατεταμένης αβεβαιότητας έχει μειωθεί κάπως.

Προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο ανώτερο σημείο φέτος, στο 182,8%του ΑΕΠ. Ωστόσο, ενώ τα επίπεδά του είναι υψηλά, η δομή του και οι απαιτήσεις πληρωμών παραμένουν ήπιες.

Η Moody's υπογραμμίζει ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος. Παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, η ποιότητα ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας. Ο οίκος προβλέπει ότι φέτος θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, φτάνοντας το 40% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Η ισχνή ποιότητα ενεργητικού θα διατηρήσει χαμηλή την αύξηση των επενδύσεων. Ως εκ τούτου, η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να βασίζεται στην κατανάλωση και τις εξαγωγές, εκτιμά ο οίκος. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v