Μπορεί στο σημερινό Eurogroup και στο αυριανό Ecofin η ατζέντα να μην αφορά στα καθ' ημάς, ωστόσο η θεματολογία τους συνιστά δύο δύσκολες εξισώσεις που καλείται να λύσει (σήμερα) η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας: θα στηρίξει Ισπανία-Πορτογαλία και Ιταλία, που είναι αντιμέτωπες με ποινές για δημοσιονομικό εκτροχιασμό (οι πρώτες) και διάσωση τραπεζών bail in (η δεύτερη);
Η απάντηση κυβερνητικού αξιωματούχου στο σχετικό ερώτημα είναι κοφτή: «Ναι, συζητάμε απλώς τη μεθόδευση».
Λιγότερο απόλυτος ωστόσο εμφανίσθηκε έτερος κυβερνητικός παράγοντας που ασχολείται με το θέμα: «Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν οι χώρες του Νότου συνολικά, αφού αυτό το 'μέτωπο' φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τον Μάριο Ντράγκι και δη, μόνοι μας».
Το σημερινό Eurogroup και το αυριανό Ecofin θα θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις στον Νότο και μεταξύ Νότου-Βορρά: στην αρένα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί σήμερα ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός Ισπανίας-Πορτογαλίας, ενώ αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα «ασχοληθούν» με τις ιταλικές τράπεζες.
Κατά τις πληροφορίες, η στάση της Αθήνας και για τα δύο θέματα θα συζητηθεί στη σημερινή κυβερνητική «σύσκεψη της Δευτέρας», υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Λύση με bail in;
Το «ιταλικό» θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ρώμης με το Βερολίνο και προοιωνίζεται εξελίξεις, εάν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα αντιμετώπισης.
Το Brexit λειτούργησε σαν «σπρώξιμο» στον κατήφορο που έχουν πάρει οι ιταλικές τράπεζες, με τα 360 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη και την άρνηση των επενδυτών να παράσχουν χρηματοδοτική υποστήριξη.
Η κυβέρνηση Ρέντσι, επικαλούμενη τις «έκτακτες συνθήκες» που προκάλεσε το Brexit, εκπόνησε σχέδιο που περιλαμβάνει τραπεζική στήριξη με 40 δισ. ευρώ, μέσω κεφαλαίων ή εγγυήσεων, ζητώντας εξάμηνη εξαίρεση από τον περίφημο κανόνα για εφαρμογή bail in.
(Αυτός ο κανόνας, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016, ήταν ο "εφιάλτης" της κυβέρνησης και ένας από τους βασικούς λόγους που έτρεξε να κλείσει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πριν από την εκπνοή του 2015).
Το Βερολίνο απορρίπτει, φυσικά, το ιταλικό επιχείρημα περί έκτακτων συνθηκών λόγω Brexit. Αρνείται, άρα, να συναινέσει στην εξάμηνη εξαίρεση που ζητά η Ρώμη στη γνωστή (τιμωρητική) λογική "οι κανόνες είναι κανόνες".