Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Ομπάμα για Πούτιν, συνεργασία και... Φιλιππίνες

Οι αναφορές-συστάσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στον "φίλο σου τον Πούτιν" και... στη διένεξη της Κίνας με τις Φιλιππίνες. Ζήτησε "να τα λένε πιο συχνά οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας-ΗΠΑ" και μίλησε για "γερμανικό πρόβλημα" στο θέμα του χρέους.

Τα μηνύματα Ομπάμα για Πούτιν, συνεργασία και... Φιλιππίνες

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπάρακ Ομπάμα το Σάββατο στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, έκλεισε έναν κύκλο κορυφαίων επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού, που άνοιξε με τον Βλαδιμίρ Πούτιν στην Αθήνα (27 Μαΐου) και συνεχίστηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κίνας (την προηγούμενη εβδομάδα).

Κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η 30λεπτη συνάντηση στη Βαρσοβία έγινε κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, με τον πρόεδρο Ομπάμα να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενημερωμένος για τα διπλωματικά-οικονομικά "ανοίγματα" της Αθήνας.

Επικαλούνται τις εξής δύο αναφορές του:

- Οταν ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το προσφυγικό θα κλείσει μόνο όταν τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε με την ατάκα: "Θα πρέπει να συμβάλει και ο φίλος σου ο Πούτιν".

- Με αφορμή την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο Ομπάμα, κατά τις πληροφορίες, σημείωσε: "Ξέρω ότι διαμορφώνεις σφικτό πλαίσιο ελληνο-κινεζικής οικονομικής συνεργασίας αλλά να είσαι προσεκτικός στο θέμα με τις Φιλιππίνες".

Ως γνωστόν, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν χτυπήσει "κόκκινο" καθώς οι Φιλιππίνες προσέφυγαν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αμφισβητώντας τις διεκδικήσεις του "αντιπάλου" στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ το Πεκίνο δεν δέχεται αυτή την παρέμβαση και επιμένει σε διμερείς επαφές για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Το "γερμανικό πρόβλημα"

Αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής διαπραγμάτευσης, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε να συμμερίζεται το "αγκάθι" της γερμανικής εμμονής στη λιτότητα.

Κατά τις πληροφορίες, διαχώρισε την (ηπιότερη) στάση της Αγκελα Μέρκελ από την άτεγκτη του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας: "Επί 8 χρόνια διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση. Εδώ και οκτώ χρόνια εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα".

Ως εκ τούτου, επανέλαβε τη "γνωστή", όπως είπε, θέση των ΗΠΑ για ελάφρυνση του χρέους, με την επισήμανση ότι το βασικό πρόβλημα είναι η Γερμανία.

Γνωστοποίησε ωστόσο στον κ. Τσίπρα την πρόθεση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου να έλθει στην Αθήνα "για συζητήσεις".

Κατά τις πληροφορίες, η επίσκεψη "έκλεισε", χωρίς -ακόμη- να προσδιοριστεί η ημερομηνία.

"Να τα λένε πιο συχνά οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ-Ελλάδας"

Ετερο σημαντικό "σημείο" από τη συνομιλία Τσίπρα-Ομπάμα; Η σύσταση του απερχόμενου πλανητάρχη να έχουν πιο συχνές επαφές οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών για θέματα αμυντικής συνεργασίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η επόμενη συνάντηση Καμμένου-Κάρτερ "θα γίνει σύντομα".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v