Πιο κοντά στις 200 θετικές ψήφους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου φτάνει η κυβέρνηση, παρότι η πολιτική αριθμητική εξακολουθεί να μην υπόσχεται ότι θα επιτευχθεί ο σκοπός.
Στην πρεμιέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου (κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή και ψήφο στους 17άρηδες) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε τροπολογία με την οποία «σπάει» το άρθρο για τα πρώτα δύο σημεία.
Με τον τρόπο αυτό καλούνται οι 300 να ψηφίσουν ξεχωριστά την κατάργηση του μπόνους και ξεχωριστά το πλαφόν 3%. Στην ουσία, διευκολύνεται το ΚΚΕ να υπερψηφίσει το πρώτο (μπόνους) και να διαφοροποιηθεί μόνο στο πλαφόν (αν επιμείνει μέχρι τέλους σ' αυτή την άρνηση).
Δεδομένης της θέσης της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, το εν λόγω άρθρο για το μπόνους μπορεί να συγκεντρώσει 197 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων, δύο ανεξάρτητοι και Χρυσή Αυγή, η οποία πάντως δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη).
Μπορούν δε, να φτάσουν στους 198, εάν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) αποδείξει στην πράξη τη διαφοροποίησή του από την αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αίφνης, επέλεξε την καταψήφιση, παρότι είχε καταθέσει αντίστοιχη δική του νομοθετική πρόταση.
Η ΝΔ και το Ποτάμι έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της κατάργησης του μπόνους, με το επιχείρημα της ακυβερνησίας.
«Win-win για την κυβέρνηση»
Εστω κι έτσι, πάντως, παραμένει ερώτημα εάν ο εκλογικός νόμος μπορεί να εφαρμοστεί τμηματικά. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι για να εφαρμοστεί ένας νόμος πρέπει να υπερψηφισθεί «επί της αρχής» και τέτοιο ενδεχόμενο δεν διαφαίνεται.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου θεωρεί το θέμα win-win για την κυβέρνηση. «Εάν δεν φέρναμε αλλαγή του εκλογικού νόμου, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς, θα μας κατηγορούσαν ότι αθετήσαμε την υποχρέωσή μας. Τώρα που τη φέραμε, βρέθηκαν προ των ευθυνών τους τα άλλα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου και πέφτουν οι μάσκες», σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή στις πολιτικές συζητήσεις που έγιναν με δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.
Επισημαίνοντας ότι ήδη το Ποτάμι και τμήμα του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκαν ευθέως και δημοσίως με τη ΝΔ, θέτοντας προ των ευθυνών τους όσους εκ των βουλευτών τους συμφωνούν, κατ' ουσίαν, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ποιο... timing;
Οσο για το timing της συζήτησης-ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, για το οποίο επικρίνει η ΝΔ την κυβέρνηση («η κυβέρνηση το κάνει εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και δείχνει τον φόβο της ότι θα χάσει στις επόμενες εκλογές»), η ίδια κορυφαία κυβερνητική πηγή απάντησε: «Φέραμε αλλαγή του εκλογικού νόμου εννέα μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές και όχι στο τέλος της θητείας μας».
Τι θα γίνει εάν δεν ψηφιστεί ο νέος νόμος; «Θα έχει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ 50 έδρες μπόνους» η απάντηση, καθώς για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, «η αριστερή παρένθεση έφυγε πια και από την ορολογία των αντιπάλων μας...».