Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσημη υποδοχή Τσίπρα στην ιστορική Τιεν Αν Μεν

Στο Οικονομικό Φόρουμ στο Πεκίνο θα μιλήσουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας-Κίνας. Σήμερα οι διακρατικές και εμπορικές συμφωνίες. Τι συζήτησε χθες ο κ. Τσίπρας με τους επικεφαλής των κολοσσών Wada και Huawei.

Επίσημη υποδοχή Τσίπρα στην ιστορική Τιεν Αν Μεν

Αποστολή στην Κίνα, Μαρίνα Μάνη

Τις πρώτες επενδυτικές συζητήσεις είχε χθες στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας (με τους επικεφαλής των εταιριών-κολοσσών Wada και Huawei) ενώ σήμερα, μετά την επίσημη υποδοχή του που πραγματοποιήθηκε από την κινεζική ηγεσία στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν, θα υπογραφούν διακρατικές και εταιρικές συμφωνίες.

Μεταξύ αυτών, οι συμφωνίες για:

- Συνεργασία ανάμεσα στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και την Τράπεζα της Ελλάδας (σ.σ. στην ελληνική αποστολή μετέχει ο αντιπρόεδρος της ΤτΕ).

- Tην προώθηση επενδύσεων -στο Business Forum που έχει οργανωθεί για σήμερα το μεσημέρι με ομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων των ενδιαφερόμενων εταιριών θα υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς της νανοτεχνολογίας και των δομικών υλικών.

- Συμφωνία για την τουριστική συνεργασία.

- Συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία

Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, ενώ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας θα μιλήσουν στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στο Πεκίνο.

Η επίσημη παρουσίαση και οι δηλώσεις

Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε και επίσημα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα.

Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας. «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της "μίας ζώνης, ενός δρόμου", η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Στο «πάρκο» της Huawei

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε χθες στο τεχνολογικό πάρκο της Huawei, του κινεζικού κολοσσού στον χώρο των νέων τεχνολογιών, που έχει αρχίσει ήδη να δραστηριοποιείται στη χώρα μας, διακινώντας μέσω του Πειραιά τα προϊόντα του στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Η πρόταση του πρωθυπουργού στους επικεφαλής της εταιρίας ήταν η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου δίπλα στο logistic center του Θριάσιου, γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων στο ελληνικό έδαφος, καθώς και η δημιουργία building center και R&D center στην Ελλάδα.

«Οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλώς ένας κλάδος της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Ως «απόδειξη» της κυβερνητικής θέλησης δε, ανέφερε τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και την αναβάθμιση του τρίπτυχου Νέες Τεχνολογίες-Πληροφορική-Ερευνα στον νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίσθηκε προσφάτως από τη Βουλή.

«Θα εκπαιδεύσουμε Ελληνες φοιτητές»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας (υπό τους ήχους της μουσικής του Ζορμπά) σε τμήματα του πάρκου, όπου του έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G και "έξυπνες εφαρμογές" προηγμένης τεχνολογίας.

H Wanda θέλει στούντιο στην Αθήνα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Wanda, Wang Jianlin. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς, εμπορικά ακίνητα, πολιτισμό και χρηματοδότηση, ενώ το 2015 το ενεργητικό της ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδά της 39 δισ. ευρώ.

Η Wanda Cultural Industry Group, η μεγαλύτερη πολιτιστική επιχείρηση στην Κινα και μεγαλύτερη εταιρεία κινηματογράφησης παγκοσμίως, ενδιαφέρεται για μαζικές μεταφορές τουριστών και δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την δημιουργία στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα και συμφώνησαν να επισκεφτεί κλιμάκιο της εταιρίας τη χώρα μας σε δύο μήνες, αφού προηγουμένως γίνει η σχετική προετοιμασία.

Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, καθώς στο σύνολό τους ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ετησίως -«το ένα δέκατο να έλθει σε μας, αρκεί", όπως έλεγαν χθες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v