Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμεσα οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΤΧΣ

Ξένος ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, ο οποίος θα κληθεί να εποπτεύσει τις αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών. Καυτά θέματα ο νέος CEO στην Πειραιώς και ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕ. Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την ηγεσία που εξαναγκάζεται σε παραίτηση!

Αμεσα οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΤΧΣ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την παραίτηση των υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι οι παραιτήσεις των 3 μελών της εκτελεστικής επιτροπής, που απαρτίζεται από τον διευθύνοντα συμβούλου Άρη Ξενόφο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα Γ. Κουτσό και το μέλος Α. Γάγαλη, αναμένονται ανά πάσα στιγμή από σήμερα.

Το θέμα ακουμπά και τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή, ωστόσο τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης δείχνουν προς το παρόν ιδιαίτερη ζέση στην "τακτοποίηση" του ζητήματος της εκτελεστικής επιτροπής και λιγότερο στην προεδρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επανέλθουν και γι' αυτό το ζήτημα...

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από τη θητεία των στελεχών της ηγεσίας του ΤΧΣ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "συνέβαλαν στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών".  

Παραιτούνται

Πηγές με γνώση του θέματος υποστηρίζουν στο euro2day.gr ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα διοίκηση στο Ταμείο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Αξιολόγησης (σ.σ. εξαμελής με 4 ξένους και 2 Ελληνες) έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με ξένα τραπεζικά στελέχη και έχει καταλήξει σε μία short list με 10 υποψήφιους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ουγγρικής και πολωνικής καταγωγής.

"Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ξένος και με δεδομένη τη δεξαμενή των ξένων στελεχών που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης", τονίζει στο euro2day.gr η ίδια πηγή.

Η νέα διοίκηση του Ταμείου θα πέσει στα... βαθιά καθώς θα κληθεί αμέσως, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, να εποπτεύσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, με τα πλέον καυτά θέματα την εξεύρεση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και του νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα.

Έλεγχος στη βάση

Η αντικατάσταση των μελών του συμβουλίου του ΤΧΣ αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ένα από τα πιο ουσιαστικά βήματα προς τη στρατηγική επιδίωξη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών, με αιχμή τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις διοικήσεις.

Το ΤΧΣ είναι μέτοχος με ποσοστό 26% στην Τράπεζα Πειραιώς, περίπου 40% της Εθνικής, 11% κατέχει στην Alpha Bank και μόλις 2,3% στη Eurobank. Ωστόσο, τα βήματα που ξεκίνησαν να υλοποιούνται τόσο στο Ταμείο Χρηματοπισωτικής Σταθερότητας όσο και στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών περιγράφονται με σαφή τρόπο, τόσο στο κείμενο του τρίτου μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2015, όσο και από τους μετέπειτα εξειδικευμένους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα νόμους.

Αιχμές

Το αν το νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα είναι αποδοτικό αναμένεται να φανεί, ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα πρώτα δείγματα όσον αφορά στην ποιότητα του ξένου προσωπικού δεν είναι ενθαρρυντικά. Κι αυτό διότι οι αποδοχές που προσφέρει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι χαμηλότερες από πολλές χώρες (της Δύσης και μη), με αποτέλεσμα να μην προσελκύονται έμπειρα, δυναμικά και νεαρής ηλικίας στελέχη...

Το ζήτημα των αμοιβών αφορά περισσότερο στα ξένα στελέχη που τοποθετούνται ως απλά μέλη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οι ετήσιες αμοιβές τους ανέρχονται σε 40.000 ευρώ. Βέβαια, η εν λόγω αμοιβή είναι ευθυγραμμισμένη και με ηπιότερης έντασης καθήκοντα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v