Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάμπριελ: H συζήτηση να στραφεί στην ανάπτυξη

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο γερμανός αντικαγκελάριος. Δεν θα υπάρξει Grexit και δεν υπάρχει συζήτηση επ’ αυτού, τονίζει. Επικίνδυνοι όσοι επιμένουν στη λιτότητα. Να τελειώνουμε άμεσα με το Brexit.

Γκάμπριελ: H συζήτηση να στραφεί στην ανάπτυξη

Πρέπει να αφήσουμε πίσω τη συζήτηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να επικεντρωθούμε στα ζητήματα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αυτό ανέφερε πριν λίγο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμερ Γκάμπριελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, επισημαίνοντας ότι όποιος στην Ευρώπη πιστεύει ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στην λιτότητα, θέτει σε κίνδυνο και αυτή την ανάπτυξη που φαίνεται.

Ο κ. Γκάμπριελ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας συνοδευόμενος από πολυμελή γερμανική επιχειρηματική αντιπροσωπεία, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, στην οποία το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 50% για τους νέους και στο 26% του γενικού πληθυσμού.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα υπογραφούν δύο συμφωνίες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και επενδύσεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Ειδικότερα, ως προς την πρώτη συμφωνία, σημείωσε ότι η Ελλάδα, μετά από το Ισραήλ και την Πολωνία, μπορεί να αξιοποιήσει το ειδικό γερμανικό ταμείο, το οποίο χορηγεί χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν άμεσα σ΄αυτό το ταμείο ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Γκάμπριελ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και τεχνογνωσία στη Γερμανία που μπορεί να επενδυθεί στη χώρα μας.

Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό που ζητούν οι Γερμανοί επενδυτές, είναι ένα διαφανές πλαίσιο στη δημόσια διοίκηση, σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σ’ αυτό το σημείο παρενέβη και ο Έλληνας υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης και προσέλκυσης των επενδύσεων, όπως με το νέο αναπτυξιακό νόμο, τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν με την απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Στήριξη στην κυβέρνηση

Κληθείς να απαντήσει εάν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Γκάμπριελ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, υπό το βάρος τόσο μεγάλων αντιδράσεων, όπως στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, κάτι που προδιαγράφει ότι επόμενες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις θα είναι ευκολότερες.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει ακόμη κίνδυνος Grexit, ο κ. Γκάμπριελ απάντησε «δεν θα υπάρξει Grexit και δεν υπάρχει συζήτηση επ’ αυτού». Στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι ο κίνδυνος του Grexit, έχει μετατοπιστεί οριστικά. Προφανώς η συζήτηση για το χρέος, είναι καθοριστικός παράγοντας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, για το θέμα του Brexit, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, με τον κ. Γκάμπριελ να σημειώνει ότι για όλους στην Ευρώπη η κατάσταση είναι δύσκολη και επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα. Το θέμα είναι να καταλήξουμε άμεσα σε σαφείς καταστάσεις και να μην έχουμε αιώνια εκκρεμότητα.

Από την πλευρά του, ο ελληνας υπουργός τόνισε ότι χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις σταθεροποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του Brexit. Στο σημείο, αυτό διευκρίνισε ότι αν υπάρξει άμεσα σταθεροποίηση, τότε δεν τίθεται θέμα για το αν θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v