Με τρεις στόχους προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή ιστορική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες:
* Να προωθήσει την ιδέα του "ευρω-μεσογειακού τόξου".
* Να αποδώσει το σοκ από το Brexit στην εικόνα που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στους πολίτες της (ζητώντας την αλλαγή της προς το ελκτικότερο).
* Να αναδείξει την ανάγκη να αναλάβει η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την «εποπτεία» της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας -υποννοώντας σαφώς ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να αφεθεί σε εξωθεσμικό ευρωπαϊκό «κέντρο».
Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε τόσο στην προ-σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών (στην οποία είχε κληθεί εκ νέου ως παρατηρητής) και στα τετ α τετ με ομολόγους του, όσο και στη βραδυνή διαδικασία των «28».
Το Κλαμπ της Μεσογείου
Νωρίς το πρωί χθες, συζήτησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι τη δυνατότητα διαμόρφωσης «νότιου άξονα», ή του «Κλαμπ της Μεσογείου», αποτελούμενο δηλαδή από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να προωθηθεί μία «δική τους» αναπτυξιακή πρόταση.
«Οταν το προσφυγικό οδήγησε στον 'άξονα του Βίζεγκραντ', ο οποίος έγινε ασμένως αποδεκτός από το ευρω-κέντρο, δεν μπορεί να μένει απαθής ο Νότος, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία», είναι το επιχείρημα Ελληνα αξιωματούχου.
Οπως φάνηκε και χθες, την ιδέα αυτή στηρίζουν (πλην των Τσίπρα-Ρέντσι) ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, έμεινε ανοικτή η συμμετοχή της Ισπανίας, εάν το θελήσει η νέα κυβέρνηση της χώρας, δεδομένου ότι ο νέος πρωθυπουργός της (έστω κι αν δεν είναι ο Μαριάνο Ραχόι) δεν θα ανήκει στο προοδευτικό μέτωπο που προωθούν σοσιαλιστές και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Αλλάξτε φάρμακο»
Ως προς την πορεία της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας απέδωσε «το σοκ ιστορικών διαστάσεων» που προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στην μη ελκτική εικόνα που «βγάζει» η ΕΕ.
«Η Ευρώπη μικραίνει αντί να διευρύνεται», είπε, τονίζοντας εκ νέου ότι τον ευρωσκεπτικισμό τρέφουν η λιτότητα, η κοινωνική κρίση και το δημοκρατικό έλλειμμα.
Ως «φάρμακο» συνεπώς πρότεινε το τρίπτυχο Δημοκρατία - Ανάπτυξη - Κοινωνική Δικαιοσύνη και το εμφάνισε ως τη μοναδική επιλογή «για να μπορεί να υπάρξει η Ευρώπη».
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, αποτελεί θετική εξέλιξη η συμφωνία που εξέφρασε στα παραπάνω ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στην προσύνοδο των Σοσιαλιστών. «Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από όσα είπε ο Γκάμπριελ», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση του κ. Τσίπρα, στρώνοντας έτσι το έδαφος για το τετ α τετ που θα έχουν στην Αθήνα, κατά την επίσκεψη που προτίθεται να κάνει άμεσα ο αντικαγκελάριος.
«Μας απειλούσατε με Grexit»
Ο κ. Τσίπρας πάντως, στο γεύμα εργασίας των «28», όπου κυριάρχησε το βρετανικό ζήτημα, δεν απέφυγε να κάνει τη σύγκριση με την ελληνική περιπέτεια του περσινού καλοκαιριού: ότι δηλαδή οι «27» δέχθηκαν να δώσουν χρόνο στη Μ. Βρετανία να αποχωρήσει «ήρεμα» από την ΕΕ, παρότι «πάγωσαν» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ πριν από ένα χρόνο αρνήθηκαν στην Ελλάδα μία δίκαιη συμφωνία και απάντησαν στο ελληνικό δημοψήφισμα με την απειλή «εφαρμογή ή Grexit".
Ποιος θα «αναλάβει» την αποχώρηση;
Οσο για τη διαδικασία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την απόφαση να μη ζητηθεί «εδώ και τώρα» από τον κ. Κάμερον η ενεργοποίηση του άρθρου 50 (σ.σ. η Σύνοδος αποφάσισε να περιμένει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός), ωστόσο εστίασε στο ποιος θα έχει την εποπτεία αυτής της διαδικασίας.
Η δική του πρόταση ήταν να αναλάβουν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να αποτελέσει αρμοδιότητα μίας κυβέρνησης (π.χ. της γερμανικής).
Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο την απόφαση για ταχύ αλλά όχι άμεσο Brexit. Αιτιολογώντας την ψήφο τους, δήλωσαν ότι δεν τους κάλυψε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου καθώς δεν καταγράφει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης στην ΕΕ και τις αλλαγές που απαιτούνται.
«Το Ψήφισμα αποφεύγει οποιαδήποτε σαφή αναφορά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, τη στρεβλή και μονομερή αρχιτεκτονική της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τις εντεινόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και την έλλειψη συνολικής και αλληλέγγυας ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, όπως προτείναμε με το σχετικό ψήφισμα και τις τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς», ανέφεραν.