Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεβέντης: Πρώτη φορά είδα τόσο ώριμο τον Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Οι θέσεις του για το bonus και το όριο του 3%.

Λεβέντης: Πρώτη φορά είδα τόσο ώριμο τον Τσίπρα

Σε καλό κλίμα και με εμφανή τα σημάδια σύγκλισης των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για τον εκλογικό νόμο, αλλά φυσικά και για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Πρώτη φορά είδα τόσο ώριμο τον Τσίπρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης μετά τη συνάντηση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει η συγκέντρωση των απαιτούμενων ψήφων προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πάντως, έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Εν προκειμένω, «το bonus για το πρώτο κόμμα πρέπει να εξαλειφθεί. Τα bonus έφεραν την καταστροφή στο πολιτικό σύστημα, καθώς κάποιοι, για να κρατηθούν στην εξουσία, έκαναν ρουσφέτια», τόνισε. Παράλληλα, όπως είπε, «οι περιφέρειες δεν πρέπει να σπάσουν. Παρακάλεσα τον κ. Τσίπρα να μην επιμείνει για το θέμα των περιφερειών. Δεν πρέπει να σπάσουν, γιατί ένα κόμμα μέχρι 12%-15% δεν θα ξέρει σε ποιες έδρες θα βγάλει και εμείς οι αρχηγοί πρέπει να ξέρουμε τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».

Παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί το όριο του 3% λόγω των μειονοτικών κομμάτων στη Θράκη», δήλωσε ο κ. Λεβέντης, που ζήτησε επίσης την κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. «Εκεί όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει, γιατί θα έχει επανάσταση από τους βουλευτές του», είπε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να το πειράξουμε πολύ το Σύνταγμα. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγεί από τον λαό, θα έχουμε δύο ισάξιες εξουσίες και θα έχουμε πολιτική εκτροπή». Το τωρινό σύστημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «είναι ό,τι πρέπει για να διοικεί τη χώρα ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Λεβέντης συμφώνησε με το δικαίωμα ψήφου των ομογενών, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v