Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δόσεις θα μοιράζει τα «δώρα» ο Ντράγκι

Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ. Σε θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του waiver προσδοκά η ελληνική πλευρά. Τι θα κερδίσουν άμεσα οι ελληνικές τράπεζες και τι περιμένουν για το haircut των ενεχύρων και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με δόσεις θα μοιράζει τα «δώρα» ο Ντράγκι

Την επαναφορά του waiver, της εκ νέου, μετά από δεκαέξι μήνες απομόνωσης, επανασύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με τις πηγές ρευστότητας του ευρωσυστήματος, αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να αποφασίσει σήμερα το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μέλη του οποίου συναντώνται στην Φρανκφούρτη.

Το άμεσο όφελος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την επαναφορά του waiver υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ καθώς δίνεται στις τράπεζες η δυνατότητα να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τον δανεισμό τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) και να τον μεταφέρουν στο ευρωσύστημα.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο δανεισμού από τον ELA διαμορφώνεται στο 1,55% ενώ της ΕΚΤ στο 0,05%. Το κρίσιμο, όμως, ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο περιορισμός του haircut των ενεχύρων, εξέλιξη που όταν γίνει, θα απελευθερώσει ικανοποιητική ρευστότητα...

Το πρώτο βήμα...

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Εuro2day.gr πως πράγματι η επανασύνδεση με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα προς την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών «στη ζωή», ωστόσο δεν προσφέρει σημαντικά στην τόνωση της ρευστότητας. Κι αυτό διότι οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 66 δισ. ευρώ στον ELA, 56 δισ. ευρώ μετά τη μείωση των 10 δισ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και σαφώς προέχει η δέσμευση της αποπληρωμής του σε βάθος χρόνου.

Παρά την υψηλή έκθεση στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ΤτΕ, τα στελέχη συμφωνούν ότι η επαναφορά του waiver δίνει ώθηση και σε ψυχολογικό επίπεδο στην αγορά, καθώς είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση εδραίωσης της εμπιστοσύνης, κυρίως στο μέτωπο των επενδυτών.

Τι γίνεται με το haircut;

Η ουσιαστική, όμως, απελευθέρωση ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να έρθει όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιορίσει το ποσοστό του haircut (κούρεμα) με το οποίο κάνει αποδεκτά τα ενέχυρα των τραπεζών, είτε πρόκειται για δανεισμό από τον ELA, είτε απευθείας από το ευρωσύστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται η απόφαση για τη μείωση του ύψους του haircut να ληφθεί εν ευθέτω χρόνο και όχι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό του haircut, με αποτέλεσμα αυτό να φθάσει στο 45% κατά μέσο όρο. «Οταν το ύψος του haircut επανέλθει στα πρότερα επίπεδα, κοντά στο 0,25%-0,35%, τότε θα απελευθερωθεί σημαντική ρευστότητα ανά τράπεζα. Η μείωση του ποσοστού του haircut θα είναι η ουσιαστική στήριξη των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος.

Το 4ο τρίμηνο, υπό όρους, το QE

Εν τω μεταξύ υπομονή έως το τελευταίο τρίμηνο του 2016 πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE εκτιμάται ότι θα γίνει, υπό τον όρο ότι εφαρμόζονται μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με αξιοζήλευτους ρυθμούς, προς το τέλος του έτους και εφόσον έχει προηγηθεί πιστοληπτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος ελληνικά ομόλογα ύψους 2-3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v