Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλεσμα Τσίπρα στους εργοδοτικούς φορείς για σύμπλευση στα εργασιακά

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το θετικό μομέντουμ τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ. Ζήτησε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα εργασιακά και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν για να δώσουν «σήμα» και στους ξένους.

Κάλεσμα Τσίπρα στους εργοδοτικούς φορείς για σύμπλευση στα εργασιακά

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ διεξάγεται σε μια θετική συγκυρία μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του.

Η στιγμή για την Ευρώπη είναι κρίσιμη καθώς υπολείπονται μόνο δυο ημέρες για το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόνισε. Το χειρότερο όμως είναι ότι θα επιφέρει κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρέπει να μας προβληματίσει πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Γι' αυτό πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός.

Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι είμαστε σε πολιτική κρίση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και να κοιτάξουμε μπροστά.

Η πρώτη και κύρια αιτία για την πορεία της Ευρώπης είναι η πορεία της οικονομίας και η συνταγή που κυριάρχησε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η παραγωγική ισχύς μετατοπίζεται προς την Ασία και νέες δυνάμεις διεκδικούν μερίδιο από την κυριαρχία Ευρώπης και Αμερικής, σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ευρώπης και Αμερικής στην κρίση αξιολογούνται ως προς το αποτέλεσμά τους.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η Ευρώπη εξαιτίας της αποσπασματικής διαχείρισης του προβλήματος και δομικών ζητημάτων αδυνατεί να προχωρήσει.

Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, ίσως στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες εισπράττουν το 45% της χρηματοδότησης και η Ελλάδα μόλις το 2%, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε πως η γηραιά ήπειρο θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από αναδυόμενες αγορές.

Η τραγική κατάσταση που βίωσε η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο τραγικός εφιάλτης του αύριο για την Ευρώπη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αντί λιτότητας χρειάζονται επενδύσεις στην παραγωγή, την έρευνα και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η επιμονή στην εσωτερική υποτίμηση μείωσε το κόστος εργασίας για να ευνοήσει την ανταγωνιστικότητα αλλά αποδείχτηκε λανθασμένη. Το κόστος εργασίας είναι ένας από τους συντελεστές υπολογισμού της ανταγωνιστικότητας αλλά όχι ο μόνος τόνισε και θύμισε την υψηλή ανταγωνιστικότητα στις σκανδιναβικές χώρες.

Όπως είπε, το πακέτο Γιούνκερ είναι θετική κίνηση για τις επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά ο απαιτούμενος ευρωπαϊκός σχεδιασμός δεν είναι επαρκής. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Δεν αρκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται σφιχτή μεταρρυθμιστική πολιτική σε πολλούς τομείς. Εχουμε ένα καλό μομέντουμ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και δεν πρέπει να πάει χαμένο σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την επαναφορά του waiver και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την στάση του ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις για το εργασιακό και σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει γόνιμος διάλογος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός για την ανάκαμψη:

* Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων οι οποίες θα βγουν μπροστά για να δώσουν σήμα και στις ξένες επενδύσεις.

* Η μείωση του ρίσκου χώρας, κάτι στο οποίο βοηθά η ρύθμιση του χρέους που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποκτήσει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

* Η έγκαιρη πρόοδος του προγράμματος. Η καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση δεν οφείλεται σε παραλείψεις της ελληνικής πλευράς αλλά στις διαφορές μεταξύ ευρωπαίων-ΔΝΤ. Στη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να αποφύγουμε αντίστοιχα φαινόμενα και πρακτικές, τόνισε συμπληρώνοντας ότι τα προγράμματα πετυχαίνουν όταν γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία. Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι μονομερής εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας σε τελευταία ανάλυση είναι αντιπαραγωγική, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του καλώντας τους παραγωγικούς φορείς να μετέχουν σε ένα διάλογο για την αναγκαία επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Αν συμφωνήσουμε μεταξύ μας μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v