Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει

Οι άτυπες επαφές στην Αθήνα και το γεύμα στη Σαρωνίδα. Πώς απαντά στις κατηγορίες ότι πολιτικοποιεί την Κομισιόν, «μεροληπτώντας» υπέρ επιμέρους χωρών όπως η Ελλάδα. Η στρατηγική ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου.

Γιούνκερ: Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει

Από το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε το ανεπίσημο πρόγραμμά του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ηταν προσκεκλημένος στο εξοχικό του επιτρόπου μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Σαρωνίδα, σε ένα γεύμα το οποίο έγινε μετά από πίεση του Ελληνα επιτρόπου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν ήθελε να δώσει επίσημο χαρακτήρα σε αυτό το γεύμα, καθώς προσκεκλημένοι ήταν υψηλά ιστάμενοι κυρίως από το στρατόπεδο της ΝΔ (μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς) και ο κ. Γιούνκερ δεν ήθελε να δημιουργήσει θέμα με την παρούσα κυβέρνηση.

Όπως, πάντως, μας μετέφερε άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε και απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει το φθινόπωρο, το οποίο αναμένεται καυτό καθώς παραμένει ανοικτό το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα πρέπει να ληφθούν και κρίσιμες αποφάσεις για τα εργασιακά και τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε, «δεν πρόκειται να αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει».

Η ατάκα αυτή θεωρείται (και) «απάντηση» στους επικριτές του και στις στοχευμένες επιθέσεις που δέχεται την τελευταία εβδομάδα μέσω δημοσιευμάτων, κυρίως του γερμανικού Τύπου, αλλά και του ίδιου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο τελευταίος στην ευρωβουλή ουσιαστικά κατηγόρησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι έχει «πολιτικοποιήσει» την Κομισιόν. Ότι δηλαδή με τις παρεμβάσεις της Κομισιόν κυρίως στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία (οι δύο τελευταίες πήραν πρόσφατα παράταση για να μειώσουν τα ελλείμματά τους), οι χώρες πέφτουν «στα μαλακά» παρά τις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρακτικά δηλαδή ότι βάζει πολιτικά κριτήρια, παραβιάζοντας το πλαίσιο λειτουργίας της Κομισιόν, που είναι καθαρά τεχνοκρατικό.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν όχι μόνο δεν πτοείται από τα δημοσιεύματα και τις επιθέσεις, αλλά σκοπεύει να συνεχίσει τις πολιτικές παρεμβάσεις παρά τις όποιες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά άλλωστε ως προς αυτό ήταν και τα όσα είπε στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω επιθέσεων από χώρες-μέλη της ΕΕ και κυρίως την Πολωνία και χωρίς να ενημερώσει το Κολέγιο των Επιτρόπων, δύο ημέρες πριν επισκεφτεί την Αθήνα παραβρέθηκε σε οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, το περιεχόμενο της οποίας δεν μετέφερε ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι γέφυρες ΕΕ - Ρωσίας δεν πρέπει να παραμένουν κομμένες, παρά τις κυρώσεις.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ είχε σπεύσει να επικοινωνήσει με την Κρ. Λαγκάρντ, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην αρμοδιότητά του, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία στο Eurogroup.

Με την ίδια λογική φαίνεται πως σκοπεύει να κινηθεί και το φθινόπωρο, αν διαπιστώσει ότι Eurogroup και ΔΝΤ δεν βρίσκουν κοινό τρόπο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνουν δηλώσεις.

Εν συνεχεία προγραμματίζεται η συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v