Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Πέμπτη το ραντεβού Τσίπρα – Μητσοτάκη

Το θέμα του εκλογικού νόμου ανοίγει από την κυβέρνηση διότι διαβλέπει την ήττα της στις επόμενες εκλογές, τονίζουν πηγές από τη Νέα Δημοκρατία. Με ποιες προτάσεις θα «κατέβει» στη συνάντηση ο Κ. Μητσοτάκης.

Την Πέμπτη το ραντεβού Τσίπρα – Μητσοτάκη

Για το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης έκλεισε τελικά η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της έναρξης του διαλόγου που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ πάντως διαμηνύουν ότι αυτός θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα την συνταγματική αναθεώρηση, που πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο και σε δεύτερη φάση τον εκλογικό νόμο.

Για την αναθεώρηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της Ν.Δ. και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

Όσο για τον εκλογικό νόμο, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανοίγει από τον πρωθυπουργό «επειδή βλέπει την ήττα του στις επόμενες εκλογές να είναι βέβαιη.

Ωστόσο σε αυτές θα χάσει με τον σημερινό εκλογικό νόμο», εκφράζοντας έτσι τη σιγουριά τους ότι δεν θα βρεθούν 200 βουλευτές από την παρούσα Βουλή ώστε η όποια αλλαγή να ισχύσει από την επόμενη εκλογική διαδικασία. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Συγγρού, είναι «να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, αλλά ούτε αυτό θα το καταφέρουν».

Ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους του πρώτου κόμματος, ενώ δεν απορρίπτει το σπάσιμο κάποιων μεγάλων περιφερειών.

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Πίεση, αδιέξοδο, απώλεια ψυχραιμίας και φόβο αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στους "κύκλους" της ΝΔ, με αφορμή τη διοχέτευση, από την πλευρά της, παραπολιτικών αλλά και του ύφους τους, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σχολιάζοντας τη "διαρροή" των "κύκλων" της ΝΔ ότι "ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές", οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για "ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι" και υπογραμμίζουν: "Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;".

Ειδικότερα, αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ("και για κάποιους που χάνουν την ψυχραιμία τους"), οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν:

Πρώτον, ότι "ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση".

Δεύτερον, ότι "οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, όπως συμφωνήθηκε στις σχετικές επαφές -ασχέτως αν κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα". "Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους «κύκλων» της ΝΔ", σχολιάζουν.

Τρίτον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι "οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v