Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία... θερινά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι απαντά η ΝΔ στην πρωτοβουλία Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο. Η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι κινήσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Πως θα συνεχιστεί το άνοιγμα στην κοινωνία. Ολοκληρώνονται οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις.

Τα τρία... θερινά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καθοριστικό χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τρέχον καλοκαίρι όσον αφορά την προετοιμασία του κόμματός του για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες θεωρεί σίγουρες. Γιατί μπορεί η αξιολόγηση να έκλεισε και προς ώρας οι πρόωρες κάλπες να μην στήθηκαν, κάτι τέτοιο όμως ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανόν να συμβεί από το φθινόπωρο όταν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα μαζί και με τα εργασιακά που βρίσκονται προ των πυλών, αρχίσουν να επηρεάζουν στην πράξη τους πολίτες.

Ήδη, το μήνυμα που έχει στείλει στους συνεργάτες του είναι ότι το επόμενο τρίμηνο κάθε άλλο παρά... ξεκούραστο θα είναι, καθώς θα πρέπει να αναδείξουν εμπράκτως και με συγκεκριμένα ρεαλιστικά επιχειρήματα την εναλλακτική πρόταση που μπορεί να προσφέρει η ΝΔ, απέναντι στη σημερινή πολιτική.

Πεποίθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι οι δυο κυβερνητικοί εταίροι θα κάνουν τα πάντα για να αλλάξουν την ατζέντα από τα δύσκολα και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν την έναρξη του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο και στη συνέχεια για την αναθεώρηση του συντάγματος. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, μια σαφής ομολογία ήττας εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως λένε στη Συγγρού, «ξαφνικά ανακάλυψε την ανάγκη αλλαγής εκλογικού νόμου, όταν δύο φορές στο παρελθόν είχε την δυνατότητα να καταθέσει προτάσεις και δεν το έκανε. Τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις τις κέρδισε ο κ. Τσίπρας με αυτόν τον εκλογικό νόμο και θα χάσει με αυτόν τον εκλογικό νόμο», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δηλώνοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος συγκέντρωσης 200 ψήφων βουλευτών ώστε η όποια αλλαγή να ισχύσει από την επόμενη εκλογική διαδικασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως θα επαναλάβει και στον Αλέξη Τσίπρα όταν συναντηθούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα, εμφανίζεται υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους του πρώτου κόμματος προκειμένου να αναδεικνύονται ισχυρές κυβερνήσεις, ενώ το μόνο που συζητά είναι μια αναγκαία αναδιάταξη κάποιων εκλογικών περιφερειών. Όπως εκτιμά ο ίδιος, θα βρεθούν τουλάχιστον 26 ακόμα βουλευτές που μαζί με τους 75 της ΝΔ θα μπλοκάρουν τα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο «εδώ και τώρα».

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν μεμονωμένα, αλλά στο πλαίσιο της αναγκαίας στοχευμένης αναθεώρησης του συντάγματος. Μάλιστα, οι σχετικές γαλάζιες προτάσεις βρίσκονται σε εσωκομματική διαβούλευση και γίνεται προσπάθεια να δημοσιοποιηθούν μέσα στον Ιούλιο και πριν την 24η Ιουλίου, όταν θα κάνει τις δικές του αντίστοιχες ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός.

Μετά-μνημόνιο εποχή

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επικεντρώνονται στην προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ξεκινά δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μέσω αυτής, θα ακουστούν και οι απόψεις φορέων, κομματικών στελεχών και άλλων πολιτών, θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως να συμπεριληφθούν στις τελικές προτάσεις. Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου να ανακοινωθούν τουλάχιστον οι προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία. Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, όπως διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία, είναι «να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή» και ως μέσο γι' αυτό πιστεύει πως είναι «το δικό μας, ελληνικό, αξιόπιστο σχέδιο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να δώσει ευκαιρίες και προοπτικές στους πολλούς».

Ήδη, μέχρι στιγμής έχει γίνει συγκρότηση των ομάδων εργασίας για την εκπόνηση του προγράμματος μετά από ανοιχτή πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες, στο συνέδριο της ΝΔ παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές και οι 25 πρώτες θέσεις - δείγματα γραφής του προγράμματος, ενώ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποίησε το εθνικό σχέδιο της παράταξής του για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Στοχευμένες επισκέψεις

Το τρίτο στοίχημα του προέδρου της ΝΔ για το επόμενο διάστημα -εκτός της συνταγματικής αναθεώρησης και του κυβερνητικού προγράμματος- είναι το περαιτέρω άνοιγμα στην κοινωνία. Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο ίδιος αλλά και όλα τα κορυφαία στελέχη θα συνεχίσουν τις επισκέψεις σε συνοικίες (κυρίως υποβαθμισμένες) της Αθήνας και της περιφέρειας, σε χώρους εργασίας, σε νοσοκομεία και σε επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ασφάλεια, τους ενστόλους και την εκκλησία, με σαφή ένδειξη προσέγγισης των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ (υπό την απειλή και των νεοσύστατων δεξιών κομμάτων).

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξάλλου, και στο πλαίσιο της επαφής με τους πολίτες, ολοκληρώνονται οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις των ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας σε όλη τη χώρα, με τη Συγγρού να δηλώνει την απόλυτη ικανοποίησή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του, «απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, είτε ψήφισαν 'ναι' στο δημοψήφισμα, είτε ψήφισαν 'όχι'. Είτε ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, είτε ψήφισαν οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία των μεταρρυθμίσεων, που αναζητούν δουλειές στη χώρα, ιδιωτικές επενδύσεις, μείωση της φορολογίας και να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v