Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Αντιπολίτευση (και) μέσω... πεζοδρομίου

Η στρατηγική της Συγγρού ενόψει της αυριανής αντικυβερνητικής διαδήλωσης σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη. Κλιμακώνει τις επιθέσεις προς το Μαξίμου. Γιατί το κατηγορεί για αυταρχισμό, αντιδημοκρατική συμπεριφορά και θεσμικά ατοπήματα.

ΝΔ: Αντιπολίτευση (και) μέσω... πεζοδρομίου

Στους... δρόμους μεταφέρει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή την αυριανή διαδήλωση στο Σύνταγμα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με τον τίτλο «Παραιτηθείτε».

Η Συγγρού αρνείται κάθε εμπλοκή στην προετοιμασία και οργάνωση της συγκέντρωσης, παρά τις σχετικές καταγγελίες των κυβερνητικών στελεχών, την ίδια ώρα όμως εστιάζει σε μεγάλο βαθμό την αντιπολιτευτική της ρητορική στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που ξεκίνησε και διαδόθηκε μέσω διαδικτύου. Ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι δύο πλευρές διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχεδόν αποκλειστικά με φόντο τη διαδήλωση, με την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και να το αρνούνται τα στελέχη της, να ποντάρει στην επιτυχία αυτής.

Η κυβέρνηση, σημειώνει υψηλόβαθμος γαλάζιος κομματικός παράγοντας, «είναι υπό κατάρρευση. Χρειάζεται πλέον και η απαιτούμενη πίεση από την κοινωνία, για να επιταχυνθεί αυτή η αντίστροφη πορεία. Έτσι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό και την πορεία της χώρας».

Χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά πολύ υψηλούς τόνους, η ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εγκαλεί μέχρι και για κατάλυση της Δημοκρατίας και θεσμικά ατοπήματα, με αφορμή όσα έχουν υποστηρίξει υπουργοί, προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη, περί συνταγματικής νομιμότητας της κίνησης.

Η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζεται σε δύο άρθρα του συντάγματος, τα οποία «δεν συνάδουν με την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας»: το άρθρο 5, που ορίζει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή» και το άρθρο 11, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», της συγκέντρωσης, της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας.

«Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που παρακινούσαν 'να πέσει η κυβέρνηση στους δρόμους' και έκαναν κομματική γυμναστική καταλήψεων; Το παρελθόν στοιχειώνει», έγραψε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σήμερα αναμένεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα, με θέμα «τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα κυβερνητικού αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς».

Πανικός και αγωνία

Η Συγγρού αποδίδει τις κινήσεις και κυρίως τις δηλώσεις της κυβέρνησης σε αδιέξοδα και μεγάλα προβλήματα που «η ίδια δημιούργησε». Πλέον, κατά τις ίδιες πηγές, το βάρος αυτό επιφέρει τον πανικό και την αγωνία και αυτά προκαλούν «υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε στη ΝΔ, κάθε φορά που ζορίζεται προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, ωστόσο αυτό -συνεχίζουν- δεν παύει να χαρακτηρίζει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ως την «πιο αυταρχική κυβέρνηση που έχει περάσει από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός «αυτά που συνομολογούν, νομοθετούν και επιβάλλουν είναι απολύτως καταστροφικά για τη χώρα. Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να πουν στην κυβέρνηση μέσω μιας φιλήσυχης διαμαρτυρίας να σηκωθεί να φύγει».

Η παρατηρούμενη «ησυχία», υπογραμμίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, «είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το κίνημα των 'αγανακτισμένων'» και κατηγορούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι «προσπαθούν να «βρωμίσουν» τη διοργάνωση».

Μέχρι στιγμής επισήμως ο μόνος που έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να δώσει το παρών στο Σύνταγμα εκ μέρους της ΝΔ είναι ο αντιπρόεδρός της, Άδωνις Γεωργιάδης, με την ιδιότητα πάντως- όπως διευκρινίζει- του πολίτη. Όσοι από τη ΝΔ, λένε από τη Συγγρού προς τα στελέχη τους, «κρίνουν ότι θέλουν να παραστούν, μπορούν κάλλιστα να παραστούν». Και ο νοών νοείτο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v