Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκε η πρώτη έκθεση για το κύκλωμα με τα εισιτήρια στη ΣΤΑΣΥ

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης παρέδωσε την Πέμπτη στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και στο υπουργείο Υποδομών την πρώτη έκθεση για το κύκλωμα που έβγαζε επί χρόνια χρήματα από την "ανακύκλωση" των εισιτηρίων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Παραδόθηκε η πρώτη έκθεση για το κύκλωμα με τα εισιτήρια στη ΣΤΑΣΥ

Παραδόθηκε στο υπουργείο Υποδομών και στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ η πρώτη έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου για το κύκλωμα με τα εισιτήρια που λειτουργούσε από χρόνια στην κρατική εταιρεία (διαχειρίζεται μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο). Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε σήμερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο», πως «εμπλέκονται αρκετοί υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που έχασαν στοιχεία, βιβλία για τον τρόπο που γινόταν όλη αυτή η διακίνηση των εισιτηρίων, να μην πω και η κλοπή χρημάτων».

Σύμφωνα με καταγγελίες που είχαν γίνει από το 2012, η δράση του κυκλώματος συνδέεται με την καταστροφή των εισιτηρίων και κυρίως των ρολών με τα οποία τροφοδοτούνται τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης κομίστρου. Φαίνεται πως όταν κάποια από τα ρολά αντιμετώπιζαν πρόβλημα ή ήταν πολύ μεγάλα και έπρεπε να αντικατασταθούν πριν τελειώσουν προκειμένου να διευκολυνθεί η καταμέτρηση, το κύκλωμα δεν τα κατέστρεφε, ή κατέγραφε την καταστροφή με βάση τα κιλά του χαρτιού και όχι με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων. Ετσι δεν ήταν εύκολο να διερευνηθεί πόσα παρακρατούνταν, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το χαρτί για την εκτύπωση εισιτηρίων και να διοχετευθούν στην αγορά και πόσα τελικώς καταστρέφονταν.

Για τη δράση του κυκλώματος μίλησε και ο κ. Σπίρτζης, υποστηρίζοντας πως «εγώ αυτό που έχω να σας ενημερώσω, είναι ότι οι επιστροφές των εισιτηρίων σε αυτούς τους Οργανισμούς καταστρέφονταν όχι ως αριθμός εισιτηρίων αλλά ως κιλά χαρτί, για να μη μπορεί να γίνεται έλεγχος στο πόσα εισιτήρια επί της ουσίας έπρεπε να καταστραφούν και στο πόσα εισιτήρια κάποιοι έκλεβαν και τα διακινούσαν παράνομα».

Ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε πως «την Πέμπτη, επειδή έχει γίνει και ερώτηση από τη Νέα Δημοκρατία, από τον κ. Χατζηδάκη, θα δώσουμε στη Βουλή όλα τα στοιχεία και τις απαντήσεις, διότι αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Κατά τον υπουργό Υποδομών, «αυτές τις καταστάσεις τις κάλυπταν ή δεν είχαν ασχοληθεί, το ίδιο είναι, όλες οι προηγούμενες Διοικήσεις που είχαν τοποθετηθεί σε αυτούς τους Οργανισμούς, γιατί δεν γινόταν δύο χρόνια αυτή η ιστορία και τρία, γίνεται πάρα πολλά χρόνια. Και αν θυμάμαι καλά, οι δύο τελευταίοι που ήταν διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι σε αυτούς τους Οργανισμούς, λίγες μέρες μετά που έφυγαν από αυτούς τους Οργανισμούς, τοποθετήθηκαν σε διακριτές κομματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για το ύψος της απάτης που διερευνούν οι Αρχές, ο κ. Σπίρτζης είπε πως «αυτά θα τα βρουν οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές» και πως τα πορίσματα «θα πάνε στον Εισαγγελέα. Και μόνο που το έχει αναλάβει η Γενική Επιθεωρήτρια και η πολύ καλή δουλειά που κάνει, πιστεύω ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να ανοίξει και να ξεκαθαρίσει και αυτός ο χώρος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v