Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει η κόντρα ασφαλιστικών-εργαζομένων για το επικουρικό

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και της ΟΑΣΕ σχετικά με το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Το τελεσίγραφο της ΕΑΕΕ και οι αντιδράσεις.

Σκληραίνει η κόντρα ασφαλιστικών-εργαζομένων για το επικουρικό

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των εργαζομένων-συνδικαλιστών του κλάδου (Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας) φαίνεται πως θα δρομολογήσει το θέμα του επικουρικού ταμείου ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ καθώς:

Πρώτον, το σχετικό τελεσίγραφο των επτά ημερών που είχε στείλει η ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) στις 31 Μαΐου έληξε χθες και

δεύτερον, όλα δείχνουν πως η πλευρά των συνδικαλιστών όχι μόνο δεν θα αποδεχτεί την προτεινόμενη λύση της ΕΑΕΕ, αλλά αντίθετα θα επιχειρήσει να «περάσει στην αντεπίθεση» με όποιους τρόπους μπορεί.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την προηγούμενη Τρίτη το Euro2day.gr είχε δημοσιεύσει την πρόταση της ΕΑΕΕ για το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων του κλάδου, σύμφωνα με την οποία η εργοδοσία: α) Θα κατέβαλε εισφορές 8%-11% επί της μισθοδοσίας, β) Θα είχε μειοψηφική παρουσία στο ΔΣ του Ταμείου, όπου όμως για μια σειρά σημαντικών θεμάτων θα απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία.

Σε περίπτωση μάλιστα που μέχρι χθες το βράδυ δεν ελάμβανε τη συναινετική απάντηση της «άλλης πλευράς», τότε θα προχωρούσε μονομερώς στην ίδρυση νέου Ταμείου.

Με απλά λόγια, η τυχόν αποδοχή της πρότασης των ασφαλιστικών εταιρειών θα σημάνει ουσιαστικά:

α) Την παγίωση της ετήσιας ενίσχυσης του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ από τις ασφαλιστικές εταιρείες με ένα ποσό κοντά στα 22 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι αυτό είναι περίπου το μισό σε σύγκριση με εκείνο π.χ. του 2013, με τις εταιρείες να δηλώνουν πως το μειωμένο αυτό ποσό παραμένει γενναιόδωρο και πως δεν μπορούν να αντέξουν τις πολύ υψηλές επιβαρύνσεις του παρελθόντος, σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσεως και πλαισίου Solvency II.

β) Τη μείωση του ύψους των σημερινών επικουρικών συντάξεων στους ήδη υπάρχοντες συνταξιούχους και

γ) Τη σύμφωνη γνώμη στη λήψη αποφάσεων στο Ταμείο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ζητήματα ζωτικής σημασίας.

Και ενώ το τελεσίγραφο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έληξε χθες:

• Επίσημη ανακοίνωση των εργαζομένων δεν υπήρξε, αλλά ούτε και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

• Μια καλή «γεύση» των όσων πρόκειται να συμβούν θα λάβουμε σήμερα, καθώς είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ στο οποίο μετέχουν τόσο μέλη της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, όσο και εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ.

• Εκφράζεται άτυπα από την πλευρά της ΟΑΣΕ δυσφορία για το περιεχόμενο της πρότασης της ΕΑΕΕ, λέγοντας πως θα οδηγήσει σε νέες μεγάλες μειώσεις συντάξεων.

• Αν και το γενικό συμβούλιο της ΕΑΣΕ είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Δευτέρα, εκτιμάται -ανεπισήμως- κλιμάκωση της σχετικής αντιπαράθεσης, με συνδικαλιστικούς κύκλους να δηλώνουν πως «θα χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του ισχυρού οπλοστασίου που διαθέτουμε, είτε αυτό είναι πολιτικό (πίεση προς την κυβέρνηση;), είτε νομικό, είτε συνδικαλιστικό».

• Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η «εναλλακτική πρόταση» της ΕΑΕΕ για δημιουργία νέου Ταμείου δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη.

Να θυμίσουμε ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα, κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΑΕΕ είχαν δηλώσει ότι περιθώρια για άλλο διάλογο δεν υπάρχουν, καθώς αυτός διαρκεί εδώ και χρόνια και πως οι ξένοι μέτοχοι των ασφαλιστικών εταιρειών δεν μπορούν να καταλάβουν και να αποδεχτούν τα υψηλά ποσά που καταβάλλονται για την ενίσχυση του Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v