Νέος αναπτυξιακός για παλαιές επενδύσεις!

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει με τη γνωστή... ελαφρότητα σε υπερδεσμεύσεις πόρων, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να έχει σήμερα συμβασιοποιημένες οφειλές 6,7 δισ. ευρώ.

Νέος αναπτυξιακός για παλαιές επενδύσεις!

Ενδεχομένως κάποιοι να αντιλήφθηκαν, μέσα στον θόρυβο των ημερών, πως χθες η κυβέρνηση παρουσίασε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν, σχεδόν αποκλειστικά, παλαιές επενδύσεις που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους!

Από τα στοιχεία που έδωσαν χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης προκύπτει πως το σύνολο των κινήτρων φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με ΕΣΠΑ κ.λπ.). Ομως, τα 2,5 δισ. ευρώ θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν προηγούμενες επενδύσεις για τις οποίες έχουν δημιουργηθεί δεσμεύσεις και μόνο το 1,1 δισ. ευρώ θα αιμοδοτήσει νέες επενδύσεις!

Γιατί; Μα επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει με τη γνωστή ελαφρότητα σε υπερδεσμεύσεις πόρων, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να έχει σήμερα συμβασιοποιημένες οφειλές 6,7 δισ. ευρώ.

Στην ουσία, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου προβλέπει πως τελικά θα ολοκληρωθεί μία στις τρεις παλαιότερες επενδύσεις και από τα 6,7 δισ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει περί τα 2,5 δισ. από τις συμβασιοποιημένες οφειλές.

Αν, όμως, οι προβλέψεις της αποδειχθούν απαισιόδοξες και προχωρήσουν περισσότερες από τις παλαιές επενδύσεις, τότε δε θα μείνει ούτε ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών ή θα μείνουν ψίχουλα, σίγουρα πολύ λιγότερα από το 1,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v