Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Checklist από το EwG για τα 7,5 δισ. ευρώ

Σήμερα ή το αργότερο την Πέμπτη, η απόφαση για τη δόση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα. Διαρκείς συσκέψεις από την ελληνική πλευρά. Η διαδικασία των εγκρίσεων για την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Checklist από το EwG για τα 7,5 δισ. ευρώ

Τα τελευταία βασανιστικά κουτάκια μένει να τσεκαριστούν σήμερα το μεσημέρι από τους μετέχοντες στο EuroWorking Group, προκειμένου να μπει η τελική σφραγίδα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι τελευταίας εκκρεμότητες, οι οποίες πιστοποιήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του EwG και για τις οποίες δόθηκε προθεσμία διευθέτησής τους εντός 24 ωρών. 

Εάν ο χρόνος αποδειχθεί και πάλι ανεπαρκής, τότε το ραντεβού για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με «βουλοκέρι» μετατίθεται για την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Οι εκκρεμότητες που θα πρέπει επίσης να λήξουν συνδέονται με  τη μεταφορά ποσοστού 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου θα πρέπει να λυθεί το θέμα με την ρήτρα πρώτης άρνησης που έχει η Deutsche Telekom και με την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό

Ηδη χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τις δημοπρασίες ρεύματος, ενώ αναμένονται για σήμερα υπουργικές αποφάσεις για τα εργασιακά (εφάπαξ και ΕΚΑΣ).

Οι συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες είναι διαρκείς και η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό εμφανίζεται από κυβερνητικές πηγές να αποτελεί θέμα ωρών. Εφόσον δεν υπάρξουν νέες ανατροπές, το αργότερο την Πέμπτη θα υπάρξει απόφαση του EwG για εκταμίευση της δόσης.

Η διαδικασία δεν είναι αυτόματη. Θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια πέντε χωρών και στη συνέχεια η έγκριση της εκταμίευσης από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Η σύνθεση Eurogroup και ΔΣ του ESM είναι επί της ουσίας η ίδια, με την προσθήκη του προέδρου Κλάους Ρέγκλινγκ. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι στις 16 και 17 Ιουνίου και εφόσον τότε δοθεί έγκριση εκταμίευσης, η τυπική διαδικασία απαιτεί λίγα 24ωρα.

Καψώνι (;)

Κοντεύει ένας μήνας από την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα, με την κυβέρνηση να θεωρεί κλεισμένη την αξιολόγηση και διαρκώς προκύπτουν «φασούλια» -κατά την έκφραση κυβερνητικής πηγής- που καθυστερούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η στάση αυτή των δανειστών, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, υποδεικνύει το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται. Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει σχεδόν αναίμακτα, σε όρους κοινοβουλευτικής ισχύος, δύο πολύ δύσκολα νομοσχέδια με σκληρά μέτρα, αλλά οι δανειστές δεν φάνηκαν να χαρίζονται στο ελάχιστο στις «ουρές» ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να δυσκολέψουν περαιτέρω τη ζωή της κυβέρνησης, απαιτώντας μια σειρά από προαπαιτούμενα να γίνουν τώρα. Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν για τον Σεπτέμβριο εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές ενώ, κατά την κυβερνητική ανάγνωση, οι δανειστές έκαναν πίσω στις αξιώσεις τις οποίες εμφανίστηκαν (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) να εγείρουν για δραστική μείωση της συνταξιοδοτικής κάλυψης εργατικών ατυχημάτων μέσω της εισφοράς τους στον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, το μαρτύριο της σταγόνας των προαπαιτούμενων σε ένα ξεχειλισμένο ποτήρι με μέτρα υποδεικνύει ότι τόσο η επόμενη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτέμβρη όσο και -περισσότερο- η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Θα υπάρχει στο ενδιάμεσο όμως μια καλοκαιρινή ανάπαυλα και για την κυβέρνηση και για την ψυχολογία της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v