Στα... πρωτοβρόχια ελπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας για το νέο ΕΣΠΑ

Αναζητείται νέος γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και εθνικό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Προσδοκίες για κονδύλια περί τα 2,5 δισ., χωρίς τις επενδύσεις του "πακέτου Γιούνκερ".

Στα... πρωτοβρόχια ελπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας για το νέο ΕΣΠΑ

Τον διορισμό του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής και την ικανοποίηση των δύο προϋποθέσεων (αιρεσιμοτήτων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιμένουν στην αγορά τεχνολογίας για την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, επειδή χρειάστηκε περίπου ενάμιση χρόνος μέχρι να αποκτήσουμε πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κάποιοι φοβούνται πως ενδέχεται να χαθεί αντίστοιχο διάστημα μέχρι να επιλεγεί ο πρώτος γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο πρόσφατος νόμος για την ίδρυση της νέας γενικής γραμματείας υπό τον πρωθυπουργό προβλέπει πως ο επικεφαλής της θα διοριστεί εντός μηνός. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν, πάντως, πως ακόμα και αν τοποθετηθεί αύριο ο νέος γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση/τεχνολογία πριν από το φθινόπωρο.

Οσο δεν υπάρχει γενικός γραμματέας και δεν καλύπτονται οι περίφημες αιρεσιμότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν μπορούν να προχωρήσουν τα νέα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης/τεχνολογίας στο δημόσιο από το νέο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια πίτα που ενδέχεται να φτάσει αρχικά τα 2,2-2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι επενδύσεις που προορίζονται για το "πακέτο Γιούνκερ" (χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ενταχθούν βέβαια) όπως τα δίκτυα νέας γενιάς κ.λπ. Ούτως ή άλλως, η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, όπως στις νέες υποδομές δικτύων, συνδέεται με τη βελτίωση της εικόνας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού και με την ανάταξη της οικονομίας.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Γιάννης Σύρος υποστηρίζει πως ειδικά για το "πακέτο Γιούνκερ" είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τεχνολογικές επενδύσεις που συνδέονται με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου. Προσθέτει πως προγράμματα που απευθύνονται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και επενδύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν π.χ. τα δημόσια νοσοκομεία ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κ.λπ. μπορούν να διεκδικήσουν ένταξη στο νέο επενδυτικό εργαλείο της Ε.Ε. Στόχος του συνδέσμου, όπως λέει ο κ. Σύρος, είναι να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες. Προς το παρόν, πάντως, στον σχετικό κατάλογο των υποψήφιων έργων εντοπίζει κάποιος μόνο δύο μεγάλες επενδύσεις που συνδέονται με την τεχνολογία: τα δίκτυα νέας γενιάς και έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Η ίδρυση της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ήταν μία από τις αιρεσιμότητες για την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας και προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε προ μηνός. Όμως εξακολουθούν να μην ικανοποιούνται δύο άλλα κριτήρια και συγκεκριμένα «η ύπαρξη προϋπολογισμού και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου πολιτικής» και «η αξιολόγηση αναγκών για την ενίσχυση των ικανοτήτων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)». Υποτίθεται πως η ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιρεσιμοτήτων θα είναι η πρώτη δουλειά του νέου γενικού γραμματέα και της νέας υπηρεσίας.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε υποστηρίξει στη Βουλή πως η νέα γενική γραμματεία «θα ολοκληρώσει άμεσα και το αργότερο εντός διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου (σ.σ. ίδρυσης της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής που ψηφίστηκε στα μέσα Μαΐου), όπως ρητά προβλέπεται σε αυτόν, την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική με βάση τα ήδη καταρτισθέντα σχέδια από ομάδα εργασίας». Η εν λόγω στρατηγική θα καλύπτει το σύνολο των εκκρεμοτήτων με τις αιρεσιμότητες.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία με την Κομισιόν αναφέρει πως «δεν θα ενεργοποιηθούν δράσεις ΤΠΕ και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δεν θα δημοσιευτούν προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έως ότου το σχέδιο δράσης για την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επiτροπή κριθεί ότι εκπληρώνεται».

Ο κ. Σταθάκης είχε υποστηρίξει πως παράλληλα με τις ενέργειες για την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, έχουν δρομολογηθεί προπαρασκευαστικές δράσεις για τη διαμόρφωση των σχετικών προσκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία προχώρησε ήδη στην εξειδίκευση της δράσης "Σύνταξη των προσωρινών κτηματολογικών υποβάθρων και δημιουργία της κτηματογραφικής βάσης δεδομένων ανάρτησης σε περιοχές της τέταρτης γενιάς κτηματογραφήσεων στην Ελλάδα", συνολικού προϋπολογισμού 634 εκατ. ευρώ». Πρόκειται για τον γνωστό διαγωνισμό της ΕΚΧΑ ΑΕ για τη κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, που προκηρύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλα έργα δεν θα δούμε, πάντως, πριν την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνδέονται με τη στρατηγική στον χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Επιπλέον, η Κομισιόν έχει βάλει σε βαθιά κατάψυξη τα έργα κρατικών ενισχύσεων (του προηγούμενου ΕΣΠΑ) που προωθούνταν μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ). Αιτία ήταν όσα απίστευτα είχαν συμβεί με προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων για εγκατάσταση τεχνολογικών συστημάτων (ict4growth), δεκάδες από τα οποία απένταξε η σημερινή διοίκηση της ΚτΠ ΑΕ. Όμως ήταν πλέον αργά αφού η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σφύριζε αδιάφορα επί χρόνια και επιβλήθηκε αναστολή πληρωμών στην ΚτΠ ΑΕ για τα έργα κρατικών ενισχύσεων από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Τώρα αναμένονται οι εκθέσεις του OLAF και των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να γίνει νέα αξιολόγηση της ΚτΠ ΑΕ και να αρθεί η αναστολή πληρωμών. Προς το παρόν, πάντως, είναι άγνωστος ο ακριβής ρόλος που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη κρατική εταιρεία στην προώθηση των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τεχνολογίας στο δημόσιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v