Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Αλλάζει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων

Με τα οικονομικά δεδομένα του 2014 ο νέος χάρτης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός. Αλλάζουν τα ποσοστά ενισχύσεων από το νέο έτος. Ενισχύσεις 3,6 δισ. σε πρώτη φάση από τον Αναπτυξιακό. Πώς κλείνουν οι εκκρεμότητες από τους παλαιότερους νόμους.

Σταθάκης: Αλλάζει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων

Την αλλαγή του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) από την 1/1/2017 προανήγγειλε, πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νέος ΧΠΕ θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της χώρας κατά το 2014 και όχι στα στοιχεία του 2008, με βάση τα οποία έχουν καταρτισθεί οι υφιστάμενοι. Αυτό συνεπάγεται ότι τα ποσοστά ενισχύσεων από το νέος έτος θα είναι σαφώς υψηλότερα από αυτά που προβλέπονται σήμερα.

Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι διαθέσιμες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς την ενεργοποίηση του νέου νόμου, αυτή αναμένεται σε περίπου τρεις μήνες, δηλαδή από τις αρχές του φθινοπώρου, αφού πρώτα θα πρέπει να υπογραφούν περί τις 30 Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά και να συσταθεί το Σύστημα Παρακολούθησης.

Σε ό,τι αφορά στα μετρήσιμα αποτελέσματα του αναπτυξιακού, ο υπουργός ανέφερε ότι έως το τέλος του 2022 θα δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το σύνολο του κινήτρων που θα χορηγηθούν σε πρώτη φάση υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ. Αυτά προέρχονται από κονδύλια του ΠΔΕ, του ΕΣΠΑ, αλλά και από τις φοροαπαλλαγές. Στο σημείο, αυτό, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη και για αύξηση των κονδυλίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2017 το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα ενισχύσει και τα κονδύλια για επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον νέο νόμο.

Κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού πλαισίου, ο υπουργός σημείωσε ότι ο νόμος είναι ένα μόνο από τα εργαλεία για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, όπως και το ΕΣΠΑ, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά, όπως ανέφερε, θα συμπληρωθούν και από το νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο, το οποίο βαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης. Ήδη, όπως είπε, η σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ είναι έτοιμη. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Σταθάκης, το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, η οποία θα βασίζεται στην ενίσχυση των καινοτομικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων, αλλά και στην αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταθάκης στην πρόνοια του νέου νόμου για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των παλαιών αναπτυξιακών νόμων. Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου, όσα επενδυτικά σχέδια έχουν βαθμό ολοκλήρωσης έως και 50% έως το τέλος του 2016, τότε η υλοποίησή τους μπορεί να μετατεθεί το αργότερο για τα μέσα του 2018. Όσα δεν έχουν τον ανάλογο βαθμό ολοκλήρωσης, θα απεντάσσονται, ωστόσο, το πλαίσιο τους δίνει τη δυνατότητα για την τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου, δηλαδή να το περιορίσουν. Πάντως για το ομαλό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και καθώς λεφτά δεν υπάρχουν, οι επιχορηγήσεις θα δίνονται σε βάθος επταετίας.

Στο επείγον αυτό θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι έως το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα πρέπει να απορροφηθούν 262 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι δεσμευμένα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στις καινοτομίες του νέου νόμου και στη διασπορά των ενισχύσεων που προβλέπει, ώστε να στηριχθούν οι κλάδοι προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, εν αντιθέσει με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, το 95% των επενδυτικών σχεδίων που εντάχθηκαν στους προηγούμενους νόμους ήταν σχετικά χαμηλής τεχνολογίας, ενώ μόνο δύο κλάδοι και συγκεκριμένα της ενέργειας και των ξενοδοχείων, αφορούσαν το 46,5% των επενδυτικών σχεδίων και το 72% του προϋπολογισμού. Κάτι τέτοιο αποφεύγεται στον νέο νόμο, επεσήμανε ο ίδιος. Όπως σημείωσε, ο νέος νόμος θα συμβάλει στην κατά περίπου 10% αποκατάσταση του ελλείμματος παγίου κεφαλαίου, το οποίο σήμερα (έλλειμμα) υπολογίζεται στα 79,1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τονίζοντας ότι στην αιχμή του νέου νόμου βρίσκονται οι δραστηριότητες των ΤΠΕ και της Αγροδιατροφής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα αυξημένα κίνητρα για τις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών, οι οποίες υφίστανται τον ανταγωνισμό των γειτονικών χωρών.

Τέλος, σημείωσε ότι με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς αλλοδαπούς επενδυτές να εγκατασταθούν στη χώρα μας, εφόσον το ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιήσουν και το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις του αναπτυξιακού νόμου θα ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με τον υπολογισμό και του ΕΝΦΙΑ και μάλιστα έως το 2031 στα έσοδα του αναπτυξιακού, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «οι κυβερνήσεις είναι αυτές που αποφασίζουν για τον ΕΝΦΙΑ».

Πιο διευκρινιστικός, ο κ. Λαμπριανίδης, σημείωσε ότι το όλο θέμα ήταν μια απλή προβολή με τα σημερινά δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v