Το waiver φρενάρει τη χαλάρωση των capital controls

Σε μία άλλη συνεδρίαση της ΕΚΤ η επαναφορά του waiver. Καθυστερεί και τη διαδικασία χαλάρωσης των capital controls. Προτάσεις για τους κεφαλαιακούς ελέγχους στέλνει η ΕΕΤ στην ΤτΕ και εν συνεχεία θα τεθούν υπόψη της ΕΚΤ για έγκριση.

Το waiver φρενάρει τη χαλάρωση των capital controls

Πιστό στους κανόνες και στις αρχές του όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθεί σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, πόσο μάλλον όταν η αξιολόγηση είναι ακόμη ανοικτή, παρέμεινε, χτες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μέλη του οποίοι συζήτησαν μεν το ελληνικό ζήτημα, δεν αποφάσισαν δε την εκ νέου αποδοχή των τίτλων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η απόφαση για επαναφορά του waiver αναμένεται να ληφθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ αλλά «άγνωστο ακόμη» το πότε... Το επόμενο προγραμματισμένο διά ζώσης διοικητικό συμβούλιο είναι για τις 22 Ιουνίου 2016 στη Φρανκφούρτη (σ.σ. μία ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκ νέου χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τη φθηνή ρευστότητα του ευρωσυστήματος είναι η έγκριση και των τελευταίων νομοθετικών αλλαγών από το ΕurοWorkingGroup, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και η απόφαση του ESM.

Αναμενόμενο...

Η είδηση δεν έπεσε σαν βόμβα στα τραπεζικά γραφεία καθώς ήδη από την Τρίτη τραπεζικές πηγές τόνιζαν στο Euro2day.gr ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει την ψήφιση των προαπαιτούμενων».

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι η επαναφορά του waiver θα γίνει όταν το πρόγραμμα της Αθήνας θα είναι on track. Όσο για τις συνέπειες της μη απόφασης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «επί της ουσίας δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα, αν πρόκειται για δύο ή τρεις εβδομάδες, καθώς δεν αλλάζει κάτι δραματικά».

Συμπληρώνουν όμως ότι η χθεσινή στάση της ΕΚΤ αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως σε αντίθεση με τους πολιτικούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες «δρουν με βάση τους κανόνες και τις δεσμεύσεις. Εφόσον πληρούνται και τα δύο, τότε συνοδεύονται και από τις απαραίτητες πράξεις επαναφοράς στην κανονικότητα»... Αντίθετα, η στάση της ΕΚΤ προκάλεσε πάγωμα σε κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι ανέμεναν θετικά νέα από τη Βιέννη...

Χρονοβόρο

Μία κρίσιμη όμως παράμετρο που θέτουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών και η οποία σαφώς επηρεάζεται από τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι τα capital controls. «Η χαλάρωση, έστω και δειλή, των capital controls είναι συνδεδεμένη με την επαναφορά του waiver και την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε φθηνότερη ρευστότητα. Μάλλον, πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σήμερα αναμένεται να σταλεί η επιστολή από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία αποτυπώνονται οι προτάσεις των εμπορικών τραπεζών όσον αφορά τη χαλάρωση των capital controls. Εν συνεχεία η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει αίτημα στην ΕΚΤ προκειμένου να αποφασισθεί τι γίνεται αποδεκτό και τι όχι.

Στις προτάσεις τους οι τράπεζες βάζουν ως προτεραιότητα τη σημαντική χαλάρωση του πλαισίου των περιορισμών για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, σε δεύτερο πλάνο την ελεύθερη κίνηση (σ.σ. χωρίς capital controls) του «νέου» χρήματος και τέλος, είτε την αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, είτε τη δυνατότητα αθροιστικής ανάληψης και μετά το πέρας της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v