Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερα η μεταβίβαση δανείων με εγγύηση Δημοσίου

Συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών να μην υπολογίζεται για την ενεργοποίηση του «κόφτη» τυχόν κόστος στον προϋπολογισμό από καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια, ανακοίνωσε ο Ε. Τσακαλώτος. Επιτρέπεται πλέον η ανάθεση διαχείρισης και η μεταβίβαση.

Ελεύθερα η μεταβίβαση δανείων με εγγύηση Δημοσίου

Για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου οι ενδιαφερόμενοι προστατεύονται, δεδομένου ότι υπάρχει αυτή ακριβώς η εγγύηση, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. 

«Ανησυχούσαμε αν ξαφνικά υπάρξουν μεγάλες πληρωμές, μήπως περάσουμε τον στόχο στα πλεονάσματα και ενεργοποιηθεί ο κόφτης», τόνισε. Όπως είπε, στο τεχνικό MoU έχει συμφωνηθεί ότι οποιαδήποτε επίδραση για τον προϋπολογισμό από καταπτώσεις δανείων δεν θα επηρεάζει τον κόφτη. 

Με την τροπολογία που κατατέθηκε, καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση και μεταβίβαση.

Εκτός από την πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο, προέβη και σε μερική απελευθέρωση των δανείων που εξαιρούνται από τις διαδικασίες πώλησης, δηλαδή, αυτών που συνδέονται με υποθήκη προσημείωση της πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία ύψους 140.000 ευρώ.

Με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, για τα δάνεια αυτά, συνεχίζεται η προστασία από τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης έως τις 31/12/2017, αλλά παύει η  προστασία από ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης και διαχείρισης αυτών. Δηλαδή, τα πιστωτικά ιδρύματα θα διατηρούν την κυριότητα των δανείων αυτών, αλλά τη διαχείρισή τους μπορούν να τη μεταβιβάζουν σε εταιρείες διαχείρισης. 

Σήμερα τελειώνουμε με το πρώτο σκέλος του αφηγήματος της κυβέρνησής μας, που ήταν ανακεφαλαιοποίηση -πρώτη αξιολόγηση - συζήτηση για το χρέος, είπε ο υπουργός.

Η τελευταία προσπάθεια κάποιων να πείσουν ότι θα έρθουν χειρότερα μέτρα διαψεύστηκαν με τις τροπολογίες που καταθέσαμε, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στον αυτόματο μηχανισμό, που κάποιοι λένε ότι «χειροτερεύει αισθητά», σημειώνει ότι απλά διευκρινίζεται ότι σε μερικές περιπτώσεις θα συμπεριλαμβάνονται οι δευτερογενείς επιπτώσεις μέτρων, που μπορεί να τεθούν σε ισχύ.

Υπερψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα 

Εν τω μεταξύ δεκτό κατά πλειοψηφία και κατ' άρθρο έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο κυρώνει συμβάσεις συνεργασίας της Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και την συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Τις διεθνείς συμφωνίες ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που τις καταψήφισε όλες, και την Χρυσή Αυγή που δήλωσε, παρόν για την συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ και όχι, για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό.

Παράλληλα, υπερψηφίστηκαν μόνο από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης οι επίμαχες τροπολογίες που αφορούν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v