Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποσειδώνια: Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας στο προσκήνιο

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στις επαφές που θα έχει κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων, παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας. Στήριξη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας ζητούν οι εφοπλιστές. Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη φετινή έκθεση.

Ποσειδώνια: Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας στο προσκήνιο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Αυτό προανήγγειλε μιλώντας στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας.

Μιλώντας για τους στόχους του Υπουργείου στα φετινά Ποσειδώνια, ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε πως στις συζητήσεις που θα έχει με φορείς και παράγοντες της ναυτιλίας, θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της ποιότητας εργασίας στα πλοία και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Ο υπουργός σημείωσε με έμφαση πως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη ναυτική εκπαίδευση, αφού αυτή αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της θέσης που κατέχει διεθνώς η ελληνική ναυτιλία.

Στα φετινά Ποσειδώνια θα μετάσχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες, ενώ ο εκθεσιακός χώρος θα αναπτύσσεται σε 40.000 τ.μ., 15% περισσότερο από την προηγούμενη διοργάνωση του 2014. Το γεγονός ότι οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρίες παραμένουν πρώτες σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων, προσελκύει στη φετινή έκθεση περισσότερα από 200 ναυπηγεία από όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό, παράλληλα, της διασύνδεσης της ναυτιλιακής δραστηριότητας με τον τουρισμό και τα ταξίδια είναι το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση μετέχουν 19 αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικοί οργανισμοί, με τη γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa να είναι ο επίσημος αερομεταφορέας της έκθεσης και ο ταξιδιωτικός οργανισμός Aktina να είναι το επίσημο ταξιδιωτικό γραφείο της διοργάνωσης για την κάλυψη αναγκών μεταφοράς, διαμονής και διοργάνωσης εκδηλώσεων εκθετών και εμπορικών επισκεπτών.

Χαιρετίζοντας τη διοργάνωση των Ποσειδωνίων, ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης ζήτησε να επιστρέψει η διοργάνωση στον Πειραιά, αναφέροντας πως καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να δημιουργηθούν στον Πειραιά κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία της. Σημείωσε, ταυτόχρονα, πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι προσπάθειες επιστροφής των Ποσειδωνίων στην πόλη του Πειραιά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης έκανε λόγο για άστοχες αποφάσεις διεθνών φορέων σε σχέση με τη ναυτιλία, οι οποίες ωστόσο δεν εμπόδισαν τους Έλληνες πλοιοκτήτες να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Committee των Ελλήνων Εφοπλιστών του Λονδίνου, Χ. Φαφαλιός, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους Έλληνες πλοιοκτήτες ώστε να διασφαλίσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Πατέρας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.100 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 190 εκατ. τόνων. Αναφερόμενος σε σειρά επαφών που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους βασικούς παίκτες της διεθνούς αγοράς κρουαζιέρας, σημείωσε το έντονο ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας και τις προσπάθειες για αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας κρουαζιερόπλοιων, τονίζοντας τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει στην ελληνική οικονομία η ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v