Σκουρλέτης: Μεγάλο ενδιαφέρον για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR. Δεν σχεδιάζεται πώληση μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Ενδιαφέρον και από άλλους ομίλους για ποσοστό ως 24% στον ΑΔΜΗΕ.

Σκουρλέτης: Μεγάλο ενδιαφέρον για το 24% του ΑΔΜΗΕ
Αυξημένο ενδιαφέρον για εξαγορά μετόχων του ΑΔΜΗΕ από υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, διαπιστώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός τόνισε ότι πέρα από τις γνωστές εταιρείες, ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό, προκειμένου να εξαγοράσουν ποσοστό 20-24% του ΑΔΜΗΕ, εκφράζουν και άλλες εταιρείες ειδικευμένες στη διαχείριση δικτύων.

Σε ερωτήσεις για την πιθανότητα να μην προχωρήσει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση (51% δημόσιο, 24% στρατηγικός επενδυτής, 25% χρηματιστήριο), ο υπουργός είπε ότι αυτή είναι απειροελάχιστη. Ως εκ τούτου στον νόμο και στις τροπολογίες δεν υπάρχει περιγραφή άλλης εναλλακτικής, όπως η πλήρης ιδιωτικοποίηση που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα, με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, τον οποία θα αποφασίσει το δ.σ. της ΔΕΗ την προσεχή Τετάρτη.

Αναφορικά με το ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός τόνισε ότι ελπίζει η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου (σ.σ. Η εγγυητική της Socar λήγει τον προσεχή Αύγουστο). Επίσης, πέραν της ιταλικής SNAM, ενδιαφέρον για το 17% του ΔΕΣΦΑ, έστω και καθυστερημένο, όπως είπε, έχει δείξει η βελγική FLUXYS, από τους αρχικούς ενδιαφερόμενους, που στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον της.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την προοπτική περαιτέρω αποκρατικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ασχέτως του τι έχει εγγραφεί στον νόμο, δεν υφίσταται λόγος πώλησης περιουσίας του δημοσίου (17% ΔΕΗ, 65% ΔΕΠΑ κ.λπ.). Ωστόσο δήλωσε αναρμοδιότητα για τις κινήσεις της κυβέρνησης, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος των 6,2 δισ. ευρώ του προγράμματος.

Τέλος, σε ερωτήσεις για το ενδιαφέρον που εκφράζουν οι Ιρανοί για εξαγορά ποσοστού μετοχών μέσω συμψηφισμού με υποχρεώσεις των ΕΛΠΕ, ο υπουργός είπε ότι το όποιο ενδιαφέρον δεν αφορά στις μετοχές του Δημοσίου.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, αν και η κυβέρνηση φαίνεται πως απέκρουσε την πίεση των δανειστών να περιγράφεται το τι θα γίνει, αν δεν προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπεται για τον ΑΔΜΗΕ.

Με τις διατάξεις (δείτε εδώ την τροπολογία) επανακαθορίζεται μειούμενο (εντός 4 μηνών αντί 5) το χρονικό όριο εντός του οποίου διενεργείται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα μεταβιβασθούν μετοχές έκδοσης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η ΔΕΗ ΑΕ θα έχει λάβει γνωμοδότηση από διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, όπως ιδίως διεθνή επενδυτική τράπεζα περί του δικαίου και ευλόγου του προσφερόμενου τιμήματος και περί της αντικειμενικότητας και διαφάνειας της διαγωνιστικής διαδικασίας (fairness opinion), προκειμένου να προβεί στη σύναψη αγοραπωλησίας μετοχών (share purchase agreement) με τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v