Η τροπολογία για τις offshore ψηφίστηκε από... 190 βουλευτές με την ΝΔ απούσα, η συμφωνία για τις «ουρές» των προαπαιτούμενων «σχεδόν έκλεισε» ανοίγοντας τον δρόμο στην εκταμίευση της υπερ-δόσης και ο νέος αναπτυξιακός νόμος φτάνει στη Βουλή μετά από μηνών καθυστέρηση.
Για το κυβερνητικό επιτελείο τα παραπάνω οδηγούν στην «επόμενη ημέρα» της αξιολόγησης, την οποία θα επιχειρήσει να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας στη μεσημεριανή (τελικά θα ξεκινήσει στις 17.00) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κατά τις πληροφορίες, θα επιχειρήσει έναν μίνι απολογισμό της... οκτάμηνης διαπραγμάτευσης, επικαλούμενος τη δύσκολη συμφωνία-συμβιβασμό του περσινού καλοκαιριού και τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος. Κι αυτό, προκειμένου να τονίσει ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας» διότι πλέον η χώρα περνά στην επόμενη φάση, της αναπτυξιακής πορείας.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ως στοίχημα για την επόμενη τριετία «την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ανάπτυξη με δίκαιη κατανομή των καρπών της, την κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια Διοίκηση, στο κράτος και στους θεσμούς».
Κατά τους ίδιους, θα καλέσει τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος να δουλέψουν εντατικά και να πετύχουν έργο, απαλλαγμένοι πλέον από την καθημερινή «διαπραγματευτική βάσανο», με την προειδοποίηση ότι ο ίδιος «θα παρακολουθεί τη δουλειά τους» βάσει της οποίας θα αξιολογηθούν.
Οπως επισημαίνουν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες, με αυτή την τελευταία αναφορά ο κ. Τσίπρας θα τερματίσει τη συζήτηση περί άμεσου ανασχηματισμού, ο οποίος τοποθετείται πλέον στις αρχές (ή και... στα μέσα) του φθινοπώρου -πλην απροόπτου.
Υπάρχει και η... δεύτερη αξιολόγηση;
Με βάση αυτό το σχέδιο εισήγησης, βεβαίως, προκαλεί εντύπωση η προσπάθεια υποβάθμισης της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει τυπικά με τα πρωτοβρόχια, παρότι στο επίκεντρό της θα βρεθούν ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την «αριστερή ταυτότητα» του κυβερνώντος κόμματος -αλλά και με τη λαϊκοδεξιά του συγκυβερνώντος. Δηλαδή με τα εργασιακά.
Εν προκειμένω, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο βαθμός δυσκολίας θα είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, διότι η διαπραγμάτευση δεν θα αφορά άμεσα «την τσέπη των πολιτών» καθώς δεν θα περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Για το πώς θα αντιμετωπίσουν, πάντως, αιτήματα για τις ομαδικές απολύσεις, το lockout και τη (μη) επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ή του κατώτατου μισθού, παραπέμπουν στη γνωστή θέση περί «αναζήτησης των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», παρότι... ο γαλλικός «σεισμός» για την εργασιακή μεταρρύθμιση Ολάντ θέτει εν αμφιβολία αυτές τις «βέλτιστες πρακτικές».
Ροκ ή ταγκό με τον... Μ. Βαλς;
Είναι ενδεικτικός ο προβληματισμός που υπάρχει στους κυβερνητικούς επιτελείς για το πώς θα «υποδεχθεί» αύριο ο κ. Τσίπρας τον Γάλλο ομόλογό του (και υπέρμαχο της εν λόγω μεταρρύθμισης) Μανουέλ Βαλς στο Μαξίμου.
Κατά τις εισηγήσεις, ο πρωθυπουργός πρέπει να επιχειρήσει γενική αναφορά στα ζητήματα εργασίας-εργαζομένων στην Ευρώπη, ώστε να δώσει το δικό του στίγμα και να μη στείλει λάθος μήνυμα από το photo opportunity στα σκαλιά του Μαξίμου...
60 ημέρες για τις offshore
Οσο για τη χθεσινή κοινοβουλευτική... νίκη της κυβέρνησης, που κατάφερε να βρεθεί από το καναβάτσο της πρώτης διάταξης για τις offshore στα 190 «ναι» στην τροπολογία της (από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χ.Α.), οι επιτελείς θεωρούν ότι η εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι win win για την ίδια.
Οπως λένε, υπάρχουν δύο εκδοχές:
* Η πρώτη, να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ ή στα ευρωπαϊκά όργανα και να καταπέσει η νέα διάταξη, εάν κριθεί ότι η γενική και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε εταιρίες που εδρεύουν στην αλλοδαπή καταστρατηγεί το δικαίωμα στο επιχειρείν -κυρίως όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές χώρες.
Σ' αυτή την περίπτωση, λένε, θα εμφανισθεί (από τα όργανα) ότι η αποδεκτή διάταξη ήταν... αυτή που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Κυριακή και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, όταν προβλήθηκε από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
«Εχει σημασία ποιος και από ποιον χώρο θα κάνει την προσφυγή», σημειώνουν επιπλέον αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
* Η δεύτερη, να μη γίνει προσφυγή ή να καθυστερήσει χρονικά. Σ' αυτή την περίπτωση, το πολιτικό «παιχνίδι» θα παιχτεί στις επόμενες 60 ημέρες που τίθενται ως προθεσμία στους υπόχρεους (εν ενεργεία πολιτικούς και συγγενείς πρώτου βαθμού) να μεταφέρουν στην Ελλάδα τις εταιρίες που διατηρούν «σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού».
Ως προς αυτή την υποχρέωση, «φωτογραφίζονται» συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ, των οποίων συγγενείς πρώτου βαθμού μετέχουν σε offshore χωρίς να έχει δηλωθεί αυτή η δραστηριότητα στα πόθεν έσχες.