Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μικρή η έκθεση σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι εισηγμένες τράπεζες με εγγύηση Δημοσίου ή ΤΕΜΠΜΕ. Πόσα είναι τα δάνεια προς πυρόπληκτους/σεισμόπληκτους και Ρομά. Το ιδιαίτερο καθεστώς. Τα δάνεια σε καθυστέρηση και οι απομειώσεις.

Τράπεζες: Μικρή η έκθεση σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Μόλις ξεπερνούν τα 3,1 δισ. ευρώ τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που έχουν χορηγήσει οι εισηγμένες τράπεζες, με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου, ενώ μικρά είναι τα ποσοστά των καθυστερήσεων, όπου παρέχονται σχετικά στοιχεία.

Όπως είναι γνωστό, η Βουλή έχει ψηφίσει την εξαίρεση ως το τέλος του 2017 από την απελευθέρωση πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες και φέρουν εγγύηση Δημοσίου. Εξαίρεση που οι θεσμοί ζητούν να απαλειφθεί προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο των δανείων του ομίλου Alpha Bank µε εγγύηση Ελληνικού Δηµοσίου (δάνεια µε απευθείας εγγύηση Ελληνικού Δηµοσίου, δάνεια µε εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ, δάνεια εγγυημένα µε κοινές υπουργικές αποφάσεις) ανερχόταν στο τέλος Μαρτίου σε 745 εκατ. ευρώ και είχε σχηµατισθεί αποµείωση ύψους 147,3 εκατ. ευρώ.

Πολύ μικρότερη έκθεση έχει η Eurobank. Στις 31 Μαρτίου τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου ανέρχονταν σε μόλις 156 εκατ. ευρώ. Στην οικονομική κατάσταση της Πειραιώς, τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου δεν απεικονίζονται αυτόνομα, προκύπτει, όμως, ότι δεν ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση τριμήνου της Εθνικής δεν παρέχει σχετικά στοιχεία, από το ενημερωτικό όμως της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου προκύπτει ότι στα μέσα της περασμένης χρονιάς η τράπεζα είχε εγγυημένα από το Δημόσιο στεγαστικά δάνεια ύψους 1,11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, σε καθυστέρηση (κεφαλαίου ή τόκων) πάνω από 90 ημέρες βρίσκονται δάνεια μόλις 54 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 65 εκατ. το 2014.

Τα εγγυημένα στεγαστικά δάνεια από το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπόκεινται σε αναδιάρθρωση και αφορούν σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις και πυρκαγιές), σε επαναπατρισμένους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σε Έλληνες Ρομά.

Το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους των συγκεκριμένων δανείων. Η παραπάνω υποκατηγορία είναι και αυτή που επιδιώκει να διασώσει η κυβέρνηση, διατηρώντας την προστασία από την πώληση ως το τέλος του 2017.

Επιπρόσθετα, η Εθνική διέθετε τον περασμένο Ιούνιο επιδοτούμενα δάνεια από το Δημόσιο ή τον ΟΕΚ ύψους 579 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθυστέρηση (κεφαλαίου ή τόκων) πάνω από 90 μέρες ήταν μόλις 41 εκατ. ευρώ. Δεν είναι σαφές αν τα επιδοτούμενα δάνεια συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των εγγυήσεων από πλευράς Δημοσίου.

Τέλος, τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Αττικής ανέρχονταν στις 31 Μαρτίου σε 111 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια σε δημόσιες επιχειρήσεις

Μειούμενο είναι το υπόλοιπο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε φορείς/οργανισμούς και επιχειρήσεις συμφερόντων του Δημοσίου. O όμιλος Πειραιώς μείωσε σημαντικά κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου τα δάνεια προς επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε 0,3 δισ. ευρώ από 1,37 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Η Alpha Bank έχει υπόλοιπο δανείων 1,28 δισ., για τα οποία έχει σχηματισθεί αποµείωση 42,2 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank έχει παράσχει δάνεια μόλις 82 εκατ. ευρώ και η Αττικής 34,4 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η Εθνική έχει πολύ μεγαλύτερη έκθεση καθώς μόνο το Titlos ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v