Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο (μαζί του, όπως όλα δείχνουν, και ο ανασχηματισμός), η Βουλή «ετοιμάζεται» για πληθώρα νομοσχεδίων, των... πρώτων χωρίς μέτρα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ κυβέρνηση και κόμμα ξεκινούν πορεία προς τον λαό για να ανυψώσει το πεσμένο, ένεκα φόρων, ηθικό του.
Ως προς το πρώτο: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την διενέργεια του συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση «κλείδωσε» μετά την οριστικοποίηση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα (2-6 Ιουλίου) . Κι αυτό διότι συνέδριο εντός του θέρους «έπαιζε» μόνο εάν αυτό γινόταν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς επιβάλλεται προσυνεδριακός διάλογος τουλάχιστον ενός μήνα.
Ουσιαστικά, την μετάθεσή του για τις αρχές φθινοπώρου υπαγόρευσε η προτεραιότητα που δίνει το Μαξίμου στον κυβερνητικό μαραθώνιο για να αποδώσει τους πρώτους καρπούς το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, σχεδιάζεται να λειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής σε πλήρη σύνθεση και όχι σε θερινά τμήματα – τα οποία άλλωστε δεν συγκροτήθηκαν ούτε πέρυσι λόγω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων (δημοψήφισμα, συμφωνία, ψηφοφορίες, προκήρυξη εκλογών).
Ενδεικτική της «τρεχάλας» είναι η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να φέρει στη Βουλή ως πολυνομοσχέδιο τις τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις: για τους φοροφυγάδες ("Κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων-κεφαλαίων"), για το πλαστικό χρήμα ("Κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές") και για "την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων".
Από Δευτέρα δε, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου αναπτυξιακού νόμου, ώστε να "διευκολυνθούν" οι πρώτες επενδύσεις καθώς "σημαντικά πλάνα είχαν ωριμάσει και περίμεναν το κλείσιμο της αξιολόγησης για να δρομολογηθούν".
Πρώτα "διεύρυνση", μετά ανασχηματισμός
Εάν δεν θελήσει ο κ. Τσίπρας... να αιφνιδιάσει, ο ανασχηματισμός θα γίνει, κι αυτός, το φθινόπωρο, δηλαδή μετά το συνέδριο.
Πέραν της άποψης (που δείχνει ότι επικρατεί) να δοθεί χρόνος στους νυν υπουργούς "να δουλέψουν χωρίς τη βάσανο της εφτάμηνης διαπραγμάτευσης και να αξιολογηθούν για το έργο τους", μέτρησε και η παράμετρος "διεύρυνση".
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της άτυπης προσυνεδριακής περιόδου θα γίνουν τα ανοίγματα και "θα σταλούν οι προσκλήσεις" για συστράτευση σε δυνάμεις του προοδευτικού χώρου (όχι τόσο εντός Βουλής αλλά εκτός) ώστε αυτή η δυναμική να εκφραστεί στο συνέδριο και, στη συνέχεια, να αποτυπωθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Τα ονόματα του Φώτη Κουβέλη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ακούγονται ...λιγότερο ψιθυριστά πλέον, ενώ, αντιθέτως, οι φήμες για τον Νίκο Χριστοδουλάκη αποδίδονται "στα γνωστά σενάρια που προωθήθηκαν ανεπιτυχώς και αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου".
"Σε πόλεις και χωριά"
Οσο για την "πορεία προς τον λαό", αυτή προγραμματίζεται στη σκιά των δημοσκοπήσεων που δείχνουν σημαντική πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ "αλλά και άλλη τόση άνοδο του ποσοστού των αναποφάσιστων".
Κατά τις πληροφορίες, το ζητούμενο των κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών που θα εξορμήσουν στην επιράτεια τον Ιούνιο είναι να εξηγήσουν στους πολίτες:
Πρώτον, τι πέτυχε η κυβέρνηση μετά την "σκληρή και πολύμηνη" διαπραγμάτευση (πχ "τι ζητούσαν για τις συντάξεις ή για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος-νερού κλπ αλλά επετεύχθη άλλο μείγμα).
Δεύτερον, τι "διορθώσεις" και μέχρι πότε θα γίνουν προς ανακούφιση των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο (πχ ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι).
Τρίτον, ποιές θα είναι οι αμέσως επόμενες κινήσεις για κάμψη της ανεργίας και βελτίωση συνθηκών σε τομείς-κλειδιά (πχ με τα πρώτα 3,6 δις ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου θα δοθεί προτεραιότητα στην Υγεία ή θα πάρουν σειρά οι συνταξιούχοι "που περιμένουν τρία χρόνια τα εφάπαξ" κλπ).
Οπλο (και) "ο ακήρυκτος ταξικός πόλεμος"
Το βασικό, κατά τους επιτελείς, είναι να (ξα)νατονωθεί "η ελπίδα" καθώς, αφενός "τα πολύ δύσκολα πέρασαν" και, αφετέρου, παραμένει η κυβερνητική δέσμευση "θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια"...
Οπως λένε στο Μαξίμου, αρωγός σ΄αυτή την προσπάθεια είναι... ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακήρυχτο ταξικό πόλεμο και ότι "προσφέρει στα φτωχότερα στρώματα την νοσηρή ικανοποίηση της ακόμη πιο κάτω συμπίεσης των ευπορότερων".
Χωρίς αυτό να σημαίνει, πάντως, ότι στην κυβέρνηση επιχαίρουν για την απώλεια όσων ..."ευπορότερων" είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΕΝΦΙΑ και λοιπών φόρων που "γονάτισαν" τα μεσαία στρώματα τα προηγούμενα χρόνια.
Το εάν και πώς θα απευθυνθούν σ΄ αυτά τα στρώματα θα τύχει ειδικής συζήτησης και σχεδιασμού το επόμενο διάστημα.