Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Διευρύνει την αντιπολιτευτική ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πως χαράσσει τη στρατηγική του ο πρόεδρος της ΝΔ. Έξι υποψήφιοι για τέσσερις θέσεις στη σημερινή ψηφοφορία για την Εκτελεστική Γραμματεία. Τα έξι βήματα με τα οποία -κατά τη Συγγρού- θα επέλθει η ανάπτυξη.

ΝΔ: Διευρύνει την αντιπολιτευτική ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με την σημερινή εκλογή της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τις εσωκομματικές εκκρεμότητες (με μόνη εξαίρεση την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ) και ρίχνει το βάρος της στρατηγικής του στο είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει από εδώ και πέρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ που αργά το βράδυ είχε τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε αυτός στο Καβούρι, από το βήμα της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Επιτροπής το μεσημέρι αναμένεται να εξαπολύσει πολυμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στην αντιπρόταση του κόμματός του, όπως τη διατύπωσε την προηγούμενη Κυριακή από το βήμα της Βουλής.

Η Εκτελεστική Γραμματεία αποτελείται από 15 πρόσωπα. Ex officio συμμετέχουν ο πρόεδρος, οι δύο αντιπρόεδροι, ο γραμματέας της ΠΕ, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο διευθυντής του κόμματος. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι αιρετοί, τέσσερις βουλευτές και τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί.

Για τις τέσσερις εξωκοινοβουλευτικές αιρετές θέσεις υποψήφια είναι έξι μέλη της Πολιτικής Επιτροπής: Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, οι προεδρικοί Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Δήμητρα Λυγούρα, ο πρώην Γραμματέας Οργανωτικού επί Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Κόλλιας, ο διευθυντής του γραφείου του Άδ. Γεωργιάδη, Στέφανος Σταμούλης και ο Θόδωρος Δόντσιος, προερχόμενος από τον τομέα συνδικαλιστικού.

Από την άλλη, για τις τέσσερις αιρετές θέσεις βουλευτών – ευρωβουλευτών υπέβαλαν υποψηφιότητα ισάριθμα γαλάζια στελέχη: ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του πρόσφατου συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη (που είχε υπογράψει για την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία), ο αρχαιότερος εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Τραγάκης και ο καραμανλικός Γιώργος Βλάχος.

«Ανοίγει τη βεντάλια»

Ο κ. Μητσοτάκης, με την ολοκλήρωση και αυτής της εσωκομματικής διαδικασίας, θα θελήσει να δώσει το έναυσμα της αντεπίθεσης σε όλα τα επίπεδα. Στόχος του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να «ανοίξει τη βεντάλια» των μετώπων μέσω των οποίων θα... πυροβολεί την κυβέρνηση, μολονότι στην κορυφή της σχετικής ατζέντας θα παραμείνει ασφαλώς η οικονομία και τα βαριά μέτρα που συνοδεύουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αναδείξει -όπως λένε στη Συγγρού- ότι η κυβέρνηση «έχει καταστρέψει τα πάντα μέσα στον ενάμισι χρόνο που κυβερνά» και φέρουν ως παραδείγματα την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ώρες:

-Επιμένοντας στην επιχείρηση αποδόμησης του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε κατά της κυβέρνησης για τα πλαστά πτυχία των 2.500 περίπου δημοσίων υπαλλήλων.

-Με αφορμή δημόσιες παρεμβάσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη σχετικά με το πολυνομοσχέδιο και κυρίως το ΦΠΑ στα νησιά, η Συγγρού κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι «προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του λαού».

-Προκειμένου να αναδείξει τα έντονα σημάδια απορρύθμισης των θεσμών, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για την «πρωτοφανή κατάσταση αποσύνθεσης που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης». Είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις – καταγγελίες το προηγούμενο διήμερο από τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Βαρθολομαίος και Αβραμόπουλος

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλει σταθερό το ενδιαφέρον του στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και τη διατήρηση στενών δεσμών με την Εκκλησία, η οποία «πολιορκείται» και από τα υπόλοιπα κόμματα που συστάθηκαν το τελευταίο διάστημα δεξιά της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Επίσης, σε κάθε ευκαιρία (πιο πρόσφατη κατά τη προχθεσινή συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, για το οποίο μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ τις επόμενες μέρες θα καταθέσει από τη Σάμο δέσμη μέτρων εκ μέρους του κόμματός του. Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πραγματοποιήσει στοχευμένες επισκέψεις σε χώρους εργασίας, καθώς και ιδρύματα που σχετίζονται με την υγεία και την παιδεία, απ' όπου θα βρει την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Τα έξι βήματα

Όσον αφορά την οικονομία, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρχίσει να αναπαράγει τη «συμφωνία αλήθειας», όπως τη χαρακτηρίζουν και προσπαθούν να την επικοινωνήσουν στους πολίτες. Ουσιαστικά αφορά την Ελλάδα της πενταετίας 2017 – 2021 και συνοψίζεται στο πακέτο «πρωτογενές πλεόνασμα 2% + ανάπτυξη 4%». Ο στόχος αυτός, ειδικά στο ζήτημα της ανάπτυξης, όπως σημειώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα προέλθει με έξι βήματα:

· Δημοσιονομική πειθαρχία = Συγκράτηση δαπανών και μείωση φόρων
· Μείωση φόρων = Αύξηση επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, από 11% του ΑΕΠ περίπου σήμερα
· Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις = Ο ΟΟΣΑ στην φετινή έκθεσή του για την ελληνική οικονομία υπολογίζει ότι, αν προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 13,8% τα επόμενα χρόνια
· Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις = Αύξηση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αύξηση εξαγωγών κατά 10% περίπου ετησίως
· Αύξηση επενδύσεων και εξωστρέφειας = Αύξηση απασχόλησης, μείωση ανεργίας. 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, 600.000 συνολικά στην πενταετία.
· Αύξηση επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών και αύξηση απασχόλησης = 213 δις ευρώ ΑΕΠ το 2021, από 175 δις ευρώ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v