BofA-ML: Το πραγματικό δώρο του Ντράγκι δεν είναι το QE

Γιατί η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν αναμένεται να αποτελέσει game changer για την Αθήνα. Πώς οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνή ρευστότητα ως 27 δισ. ευρώ. Τι «έβγαλε» το Eurogroup.

BofA-ML: Το πραγματικό δώρο του Ντράγκι δεν είναι το QE

Το αισιόδοξο ποντάρισμά μας στην Ελλάδα δείχνει να αποδίδει, υπογραμμίζει η Bank of America - Merrill Lynch σε έκθεσή της.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ανέμενε το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και ένα πολύ καλύτερο δεύτερο εξάμηνο για την Αθήνα, με την ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver για τις τράπεζες, τη σταδιακή άρση των capital controls, τη συμφωνία για το χρέος και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, καθώς η τελευταία συμφωνία υιοθετεί την αρχή «κλωτσήστε το τενεκεδάκι παρακάτω», στην οποία οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν γίνει «πρωταθλητές» τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, πλέον έχει διασφαλιστεί ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς ελληνικά ρίσκα, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή της ρευστότητας των τραπεζών στην ομαλότητα αλλά και για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Το Eurogroup και η ΕΚΤ

Το προφανές ερώτημα μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup είναι το πότε η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver για να κάνει αποδεκτούς τους ελληνικούς τίτλους και πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τον οίκο, είναι απλώς θέμα χρόνου η επαναφορά του waiver, αν και όχι απαραιτήτως την επόμενη εβδομάδα, ενώ η Αθήνα αναμένεται να ενταχθεί στο QE πολύ αργότερα εντός του 2016.

Ωστόσο, το waiver είναι πιο αναγκαίο για την ελληνική οικονομία, καθώς θα αποκαταστήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν τον δανεισμό μέσω ELA.

Το TLTRO2

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες δράσεις μακροπρόθεσμης ρευστότητας της ΕΚΤ, το TLTRO2, που προσφέρουν υπερβολικά φθηνή χρηματοδότηση για τέσσερα χρόνια. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την επαναφορά του waiver ως τα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ήδη στο πρώτο κύμα του TLTRO2.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA-ML, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει τεράστιο θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, με κάποιους να κάνουν λόγο για δανεισμό ακόμη και με αρνητικά επιτόκια.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δανειστεί περί τα 12 δισ. ευρώ μέσω του TLTRO. Ο οίκος προβλέπει ότι μπορούν να δανειστούν συνολικά 39 δισ. ευρώ μέσω του παλιού και του νέου προγράμματος, κάτι που αφήνει περιθώριο για νέα κεφάλαια ύψους 27 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εχέγγυα ύψους τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ, που χρησιμοποιούνται σε άλλες δράσεις της ΕΚΤ. Μεγάλο μέρος αυτών μπορεί εύκολα να «γυρίσει» στο νέο, φθηνότερο TLTRO, ακόμη και χωρίς την επαναφορά του waiver. Ωστόσο, όταν η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver, οι τράπεζες θα έχουν επαρκή εχέγγυα για τα 27 δισ. ευρώ.

Γιατί το QE ενδέχεται να αποδειχθεί απογοητευτικό

Εξετάζοντας το ερώτημα του πότε οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι το waiver είναι μία μόνο από τις προϋποθέσεις. Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι θα πρέπει να εξετάσει επίσημα τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA). Με το ΔΝΤ να έχει επισημάνει ότι πρέπει να κάνει την ίδια άσκηση, το ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει χωρίς το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρώσει το DSA ως τα τέλη του έτους, μετά και την ποσοτικοποίηση των επιλογών για την ελάφρυνση χρέους από την Ευρώπη. Μπορεί η ΕΚΤ να διενεργήσει το δικό της DSA με λιγότερες πληροφορίες από αυτές που ζητά το ΔΝΤ; Ισως ναι, αλλά ο οίκος θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις. Θα βοηθούσε όμως τον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας τα κόστη χρηματοδότησης, ενώ θα δώσει κεφαλαιακά κέρδη στις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές, δεδομένου ότι έχει ήδη πολλά ελληνικά ομόλογα. Το όριο του 33% σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράζει ομόλογα ούτε επί τρεις συνεχόμενους μήνες, χωρίς να διασπάσει το «φράγμα».

Ως εκ τούτου, και παρά την «εμμονή» των αγορών, το QE δεν αναμένεται να αποτελέσει game changer για την Ελλάδα. Από την άλλη, το TLTRO και το waiver αναμένεται να αποτελέσουν τεράστιους θετικούς καταλύτες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v