Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε χώρα της ΕΕ σε διάστημα ενός έτους πραγματοποιεί σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα.
Την αφορμή έδωσε το αυριανό "προσκύνημα" του Ρώσου ηγέτη στο Αγιο Ορος καθώς φέτος συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στην αθωνική πολιτεία.
Η προσοχή, βεβαίως, στρέφεται στην οικονομική διπλωματία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, με τη χθεσινή επιστολή-άρθρο (στην "Καθημερινή") δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για ρωσική συμμετοχή στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ) και για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, παρά τη στήριξη της Αθήνας στον αγωγό ΤΑΡ.
Ενδιαφέρον που απέκτησε άλλες διαστάσεις μετά το πάγωμα των ευρω-ρωσικών σχέσεων (λόγω της Ουκρανίας) και του μπλοκαρίσματος από την Κομισιόν (όπως ο ίδιος αναφέρει) του "νότιου αγωγού" που προωθούσε (και προωθεί) η Gazprom.
Οι πληροφορίες θέλουν τη Μόσχα να ενδιαφέρεται για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα, κυρίως σε ρωσικά αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα.
Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, ο στενός συνεργάτης του κ. Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, συνέδεσε αυτή τη συνεργασία "με το μόνιμο καθήκον που έχει η Ελλάδα να αναχαιτίζει την Τουρκία".
"Η θέση μας στον χάρτη δεν αλλάζει"
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναδείξει το "πολυδιάστατο" της πολιτικής της εξαιτίας (και) της γεωστρατηγικής της θέσης: "Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια άλλαξαν πολλά αλλά όχι τη θέση της χώρας στον χάρτη", αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, παρότι οι απαντήσεις για τον ρόλο της ως μέλους της ΕΕ "δόθηκαν τελεσίδικα το περσινό 'άγριο' καλοκαίρι".
Σε άμεσα πλάνα τοποθετούνται οι επιδιωκόμενες συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών σε "ουδέτερους" (γεωπολιτικά) τομείς που, όμως, μπορούν να συνδράμουν την ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα-Πούτιν θα επικεντρωθεί:
* Στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (δηλαδή στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων και στην προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό).
* Στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
* Στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Διακηρύξεις και Συμφωνίες
Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης και Γεωργίας.
Στην πολυμελή επιχειρηματική αποστολή θα συμμετέχουν επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft.
Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Τσίπρας και Πούτιν στο Μαξίμου (5 μ.μ.), οι δύο πλευρές θα υπογράψουν τις εξής διακηρύξεις και συμφωνίες:
-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σ.σ. σχετικά με οικονομική συνεργασία).
-Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για Επιστήμη-Τεχνολογία, Τουρισμό, Μετεωρολογία.
-Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων:
- Enterprise Greece - Invest in Russia
- ΕΛΠΕ - Rosneft
- Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων
- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας