Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών μειώνει τα ρίσκα μιας νέας κρίσης ρευστότητας το καλοκαίρι και δίνει κίνητρα στη χώρα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Οπως αναφέρει, η παροχή ελάφρυνσης χρέους σε δόσεις και υπό τον όρο της τήρησης του προγράμματος μπορεί να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους πιστωτές.
Ωστόσο, συμπληρώνει πως, δεδομένου του ιστορικού των πέντε χρόνων που κράτησαν τα προηγούμενα προγράμματα, υπάρχει ακόμα μεγάλο ρίσκο ότι το 2018 δεν θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παρά τη συμφωνία για τον δημοσιονομικό κόφτη.
Το ρίσκο αυτό μπορεί να αυξηθεί, αν οι Ελληνες πολιτικοί και οι πολίτες δουν τους όρους που προϋποθέτει η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους ως μακρινό και ανέφικτο project.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι, δεδομένης της μικρής εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί προοδευτικά να δυσκολευτεί να συνεχίσει με τα πολιτικά αμφιλεγόμενα μέτρα που απαιτούνται για να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος. Ετσι, το ρίσκο εφαρμογής παραμένει ισχυρό και η βαθμολογία CCC που επιβεβαιώθηκε τον Μάρτιο αντανακλά τα ρίσκα εφαρμογής και τη βιωσιμότητα χρέους.
Το Eurogroup συμφώνησε να εκταμιεύσει 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, υπό την αίρεση της επαλήθευσης της ορθότητας των ψηφισμένων μέτρων, αναφέρει.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τη Fitch, αντανακλά τη βελτιωμένη σχέση Ελλάδας-πιστωτών μετά το περσινό καλοκαίρι. Οι εταίροι συμφώνησαν σε ένα πιθανό σχέδιο ελάφρυνσης, ώστε οι μεικτές ανάγκες χρηματοδότησης να διατηρηθούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% εν συνεχεία. Τα μέτρα θα παρθούν στα μέσα του 2018.