Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «διαβάζει» η αντιπολίτευση την απόφαση του Eurogroup

«Δεν δικαιούται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των Βρυξελλών», η κοινή διαπίστωση. Σκληρή επίθεση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ηπιότεροι τόνοι -αλλά με σαφείς αιχμές κατά του Μαξίμου- και από το Ποτάμι.

Πώς «διαβάζει» η αντιπολίτευση την απόφαση του Eurogroup

Με έντονη κριτική στην κυβέρνηση υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει», συμφωνούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που στις πρώτες τους αντιδράσεις κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΝΔ, ήδη από τα ξημερώματα, με ανακοίνωσή της, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα» και την καλεί «να ζητήσει συγγνώμη για τα μόνιμα μνημόνια, την ταπεινωτική απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας, την υπερφορολόγηση και την απώλεια 21 δισ. ευρώ εθνικού πλούτου, που χάθηκαν εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών της».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες: «Το Βατερλώ απέχει μόνον 13 χιλ. από τις Βρυξέλλες...», έγραψε στο Twitter, ενώ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Θυμάμαι μία παροιμία του πατέρα μου, ταιριαστή για την περίσταση: "έδωσε το ρολόι και πήρε κομπολόι". Δεν χωνεύεται αυτό που έγινε. Φιάσκο».

«Απολύτως τίποτα»

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο δηλώνει από τα νέα του Eurogroup. Κομματικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η κυβέρνηση «δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει αφού επί της ουσίας δεν πήρε κάτι από το χθεσινό Eurogroup. Μόνο τη δόση, η οποία θα βοηθήσει την οικονομία μας να αντέξει μέχρι το τέλος του χρόνου. Για το χρέος δεν εξασφαλίσαμε απολύτως τίποτα». Επίσης, όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, «το ΔΝΤ συνεχίζει να εμπλέκεται στα δρώμενα και σε όσα θα συμβούν από εδώ και πέρα. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλα μέτρα, κάτι που θα ευτελίσει όσα είπε χθες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για τον ΦΠΑ στα νησιά και ίσως ακόμα και αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για μη αναδρομική είσπραξη του ΕΚΑΣ».

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κινείται σε πιο ήπιους τόνους από τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ασκώντας πάντως και αυτός αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Με ανάρτησή του στο facebook, σημειώνει: «Όλοι εδώ στις Βρυξέλλες -και αναφέρομαι κυρίως στους φίλους της Ελλάδας- λένε ότι για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να διαλυθούν πάλι τα πάντα, για να πάρει μια απόφαση. Και σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνεις ένα ακριβό τίμημα, ένα βαρύ λογαριασμό, που το πληρώνει βέβαια η ελληνική κοινωνία. Παρ' όλα αυτά ελπίζω η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, που την αναμένει πώς και πώς η ελληνική οικονομία. Πιστεύω να έγινε μάθημα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή η χαμένη Άνοιξη και να μην έχουμε τα ίδια τον Οκτώβριο στην επόμενη αξιολόγηση. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν βάζουν μυαλό. Ή δεν μπορούν, ή δεν ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους».

Από την πλευρά της η Εθνική Ενότητα σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Ακόμα και οι αριστεροί αντιλαμβάνονται πλέον πόσο προδοτική και οπορτουνιστική είναι η κυβέρνησή τους.

Πρώτη φορά αριστερά, κάθε φορά προδοτικά. Τι άλλο θα ξεπουλήσουν μέχρι να φύγουν και να σωπάσουν για τις επόμενες δεκαετίες;» είναι το ερώτημα που θέτει το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Τάκη Μπαλτάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v