Λίγες ώρες πριν από την “πολύ δύσκολη” ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα των 1,8 δισ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον “κόφτη” και τα κόκκινα δάνεια, υπήρξε εμπλοκή στο κυβερνητικό επιτελείο για το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Επιπλέον, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε την Παρασκευή το Euro2day.gr, βρέθηκε λύση στο θέμα των επιστροφών του ΕΚΑΣ την οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέσσερις υπουργοί κλήθηκαν χθες το βράδυ να βρουν ισοδύναμα ύψους 118 εκατ. ευρώ μέχρι το μεσημέρι προκειμένου να ψηφιστεί – χωρίς κυβερνητικά παρατράγουδα – το πολυνομοσχέδιο.
Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας οι οποίοι, μετά από σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον Αλέξη Τσίπρα, πήραν την «εντολή» να βρουν ισοδύναμα ώστε να αποσυρθεί η τροπολογία για το διετές (2017-2018) πάγωμα των ειδικών μισθολογίων που απολαμβάνουν οι ένστολοι, οι ένοπλοι, οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί. Για το θέμα γίνονται διαρκείς συσκέψεις από χθες το βράδυ με κάποιους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η διάταξη αν δεν βρεθεί εναλλακτική.
Την τροπολογία κατέθεσαν προχθές το βράδυ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης «για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως αναγραφόταν στην αιτιολογική έκθεση.
Οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Αμυνας (και κυβερνητικό εταίρο) Πάνο Καμμένο να αιφνιδιάστηκε και να αντέδρασε, καθώς, κατά τον σχεδιασμό, το θέμα των ειδικών μισθολογίων επρόκειτο να συζητηθεί τον Ιούνιο.
Επιπλέον, όπως έλεγαν συνομιλητές του, προ ολιγων ημερών το ΣτΕ είχε αποφανθεί περί της μισθολογικής επαναφοράς των ένστολων και των ένοπλων στα επίπεδα του 2012, πριν δηλαδή τις περικοπές που επέβαλλε το δεύτερο μνημόνιο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος «διεμήνυσε» ότι θα δεχόταν το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων εάν ετίθετο σε άμεση εφαρμογή η απόφαση του ΣτΕ.
Ανάλογο πρόβλημα εντοπίσθηκε και στον χώρο των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι επίσης φέρονται να αντέδρασαν με το πάγωμα.
Κατόπιν τούτων, o πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες το μεσημέρι μίνι υπουργική σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, παρότι στην Ολομέλεια είχε ήδη ξεκινήσει η διήμερη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Στο εύλογο ερώτημα... πώς θα γίνει κατορθωτό να βρεθούν μέσα σε λίγες ώρες τα ισοδύναμα, να "εγκριθούν" από τους θεσμούς και να κατατεθεί νέα τροπολογία, η απάντηση κυβερνητικού παράγοντα ήταν πως "η διαβούλευση με τους θεσμούς είναι διαρκής και θα συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή".
Ο ίδιος εξηγούσε πως ο κ. Τσίπρας δεν θα έδινε την εντολή για ανεύρεση ισοδυνάμων εάν δεν είχε πάρει ήδη το "πράσινο φως".
Να σημειωθεί πάντως ότι αργά χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων επέσπευσε την επιβολή των φόρων στην μπύρα και τις τηλεπικοινωνίες.
Ψάχνουν λύση και για το ΕΚΑΣ
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια να "γλυτώσουν" την επιστροφή του ΕΚΑΣ (για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016) οι συνταξιούχοι που βγήκαν εκτός των νέων, μειωμένων, κριτηρίων καθώς στην εφαρμογή τους δόθηκε αναδρομική ισχύς από την 1η Ιανουαρίου.
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε (προχθές, κι αυτός) τροπολογία με την οποία ορίζεται η επιστροφή να γίνει με δόσεις αλλά η κάθε μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά τα 30 ευρώ.
Η κατακραυγή που προκάλεσε η ρύθμιση για την επιστροφή (σ.σ. κυβερνητικό στέλεχος παραδεχόταν ότι "αναδρομικότητα στη μείωση των κριτηρίων εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων είναι απαράδεκτη") οδήγησε το κυβερνητικό επιτελείο στην αναζήτηση επανόρθωσης – δηλαδή λύσης που να μην περιλαμβάνει επιστροφές των τεσσάρων "μηνιάτικων".
Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του να έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο, εάν τύχει θετικής αντιμετώπισης από τους θεσμούς, θα ανακοινωθεί είτε σήμερα, είτε τις επόμενες ημέρες.
Μεταξύ άλλων, συζητείται το ενδεχόμενο να μην αναζητηθούν ισοδύναμα, αλλά να υπάρξει κάλυψη των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, έτσι ώστε να μην κληθούν οι πρώην δικαιούχοι συνταξιούχοι να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Και... bullying εν όψει ψηφοφορίας
Στο γράψε-σβήσε μέχρι την τελευταία στιγμή αποτυπώνεται η δυσκολία του κυβερνητικού επιτελείου να «περάσει» το δύσκολο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τις ρυθμίσεις των 1,8 δισ. ευρώ.
Στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει κάποιο μήνυμα για «αντάρτικο» από βουλευτή της πλειοψηφίας (πλην αυτού... από το σύνολο των ΑΝΕΛ για τα ειδικά μισθολόγια) παρότι οι «153» δεν κρύβουν την ψυχολογική πίεση που υφίστανται. «Οχι από τον Τσίπρα ή τους υπουργούς αλλά από την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση και να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα», όπως εξηγούν.
Από την Πέμπτη, άλλωστε, που ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές Οικονομικών και Ανάπτυξης της Βουλής, οι κυβερνητικοί βουλευτές έρχονται αντιμέτωποι, όπως λένε, και ...με πολιτικό bullying από πλευρές της αντιπολίτευσης σε μία προσπάθεια να «σπάσει» έστω και ένας και να καταψηφίσει.
«Ψήφισε αδερφέ, ψήφισε 'ναι' σε όλα μη χάσεις την καρέκλα σου» ήταν η ιαχή του Αδωνι Γεωργιάδη προς ομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινούνται κι άλλοι εκπρόσωποι της «ευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης.
«Είτε πρόκειται για σχέδιο είτε για προσωπικές συμπεριφορές που βρίσκουν μιμητές, το κλίμα είναι πολωτικό και η ψηφοφορία θα γίνει σε δύσκολες συνθήκες», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Γι΄αυτό και το «μασάζ» θα γίνεται μέχρι το «παρά ένα» της ψηφοφορίας. Η οποία, πλην απροόπτου, τοποθετείται για τις 6 μμ προκειμένου αμέσως μετά ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Κρίση.