Με τα νεύρα τεντωμένα και την αγωνία στο ζενίθ προσέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για την ψήφιση των τελευταίων(;) προαπαιτούμενων μέτρων.
Απόψε ολοκληρώνεται η σχετική συζήτηση στις δύο επιτροπές της Βουλής (Οικονομικών και Ανάπτυξης), ενώ από αύριο και για δύο ημέρες η σκυτάλη θα βρίσκεται στην Ολομέλεια, με την ψηφοφορία να τοποθετείται στο απόγευμα της Κυριακής.
Στο Μαξίμου δεν έχει φτάσει κάποιο «μαντάτο» για αρνητική ψήφο. Εκτιμάται μάλιστα ότι η υπαναχώρηση της ΝΔ από την αρχική θέση της να υπερψηφίσει (όλες) τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιτρέψει «χαλαρή αρνητική ψήφο» σε κανέναν από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Το κλίμα ωστόσο στους «153» δεν είναι... πανηγυρικό. Το μείγμα έγινε εκρηκτικό αφού στους έμμεσους φόρους, στον «κόφτη» και στις ιδιωτικοποιήσεις, προστέθηκε η υπουργική απόφαση (του Γιώργου Κατρούγκαλου) για επιστροφή τεσσάρων «μηνιάτικων» του ΕΚΑΣ από 70.000 πρώην δικαιούχους που έμειναν εκτός των νέων κριτηρίων.
Ζητείται λύση για το ΕΚΑΣ
Ως προς το τελευταίο, οι πληροφορίες θέλουν το επιτελείο του Μαξίμου να αναζητεί διορθωτική λύση, ώστε οι 70.000 συνταξιούχοι να μην κληθούν, τελικά, να καλύψουν το κενό των 80 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την αναδρομική ισχύ (από 1/1/2016) των νέων, μειωμένων κριτηρίων.
Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η εναλλακτική θα αναζητηθεί στις «πάρα πολλές δόσεις» (για την επιστροφή των ποσών), που όμως δεν θα ικανοποιήσει, φυσικά, τους εν λόγω συνταξιούχους.
Λάθος παράρτημα...
Ως προς τα υπόλοιπα συστατικά του μείγματος:
* Οι ιδιωτικοποιήσεις θεωρούνται το πλέον αδύναμο σημείο. Σχετική προεργασία δεν έγινε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. όπως έγινε για τους έμμεσους φόρους, τα κόκκινα δάνεια και τον «κόφτη»).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει αναταραχή χθες το μεσημέρι, όταν οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους τα παραρτήματα (που διένειμε ο Γιώργος Χουλιαράκης) με τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις του Δημοσίου. Σε ένα από αυτά, εμφανίζονταν οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔOΜΕΣ να ιδιωτικοποιούνται «σε επόμενο διάστημα», με τις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ να παίρνουν σειρά «αμέσως».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέσυρε το παράρτημα και το αντικατέστησε με άλλο, που αναφέρει μόνο τις «αμέσως» (στις οποίες πρόσθεσε και τον ΟΣΕ), εξηγώντας ότι για τις «σε επόμενο διάστημα» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται...
Οι συσκέψεις και τα τετ α τετ με τους βουλευτές θα ενταθούν προκειμένου να αποτραπούν «αρνητικές εκπλήξεις». Χθες το βράδυ μάλιστα έλαβαν «υλικό τεκμηρίωσης» για τις ιδιωτικοποιήσεις («γιατί-πώς-τι κερδίσαμε, τι αποφύγαμε»), σε μία προσπάθεια να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που θέτουν.
Η «πίτα» των έμμεσων φόρων
* Για τους έμμεσους φόρους ο κ. Τσακαλώτος τούς εξήγησε («επαρκώς», κατά τους ίδιους) ότι η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: είτε να αυξήσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) πλήττοντας το σύνολο των πολιτών, είτε να «απλώσει» τους φόρους σε μεγαλύτερη «πίτα», ώστε να υπάρχει μία στοιχειώδης δυνατότητα επιλογής. «Επιλέξαμε τη δεύτερη», τους είπε. (Αυτό το επιχείρημα μετέφερε στην... απλοϊκή του εκδοχή η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, δηλώνοντας χθες πως «θα θιγούν όσοι καπνίζουν πολύ και πίνουν ποτά ή καφέ πολύ»...).
Η επωδός σε όλα τα επιχειρήματα αφορά την ταμειακή ανάσα που θα πάρει η χώρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. κυρίως με την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου σε αγορά-φυσικά πρόσωπα) και η δυνατότητα που θα δοθεί στην κυβέρνηση «για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες» να κυβερνήσει χωρίς το άγχος της καθημερινής διαπραγμάτευσης.