Τις θέσεις του Ταμείου για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα έχει περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα καθώς και γενναία ρύθμιση χρέους (με μεγάλες περιόδους χάριτος και επιμηκύνσεις λήξεων) επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup.
Πρακτικά έβαλε αστερίσκους στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πακέτο των μέτρων, λέγοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ Ελλάδας-ΔΝΤ και ΕΕ για την πρώτη αξιολόγηση του ευρωπαϊκού προγράμματος. Ακόμα εξετάζουμε το πακέτο μέτρων και καταθέτουμε τις απόψεις μας, είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο πλήρως στις συζητήσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι η όποια απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ θα παρθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου.
Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες και αριθμούς, δεδομένου ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, αλλά ξεκαθάρισε:
* Το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόοδο που έγινε για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων για το πρόγραμμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για τα δημοσιονομικά μέτρα και το χρέος. «Όπως είπαμε, είναι κομβικό το πρόγραμμα να δουλεύει σε δύο σκέλη: ισχυρά μέτρα και ανακούφιση χρέους», σημείωσε και επανέλαβε ότι μιλά για μέτρα που οδηγούν σε αξιόπιστους στόχους.
* Καλωσορίζει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ένα θέμα που είναι κρίσιμο για το συνολικό πακέτο της Ελλάδας. Το ΔΝΤ έθεσε πριν από ένα χρόνο το ζήτημα στο τραπέζι και καλωσορίζει την έναρξη της συζήτησης.
* Δεν έχει ολοκληρώσει την ανάλυση για το χρέος (DSA). Εχει ανταλλάξει κάποιες πρώτες απόψεις επί τη βάσει προκαταρκτικών στοιχείων με τους εταίρους γύρω από τα γενικότερα κριτήρια αξιολόγησης.
* Μπορεί να γίνει βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα, αλλά αυτό απαιτεί μεγάλες επιμηκύνσεις, μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και χαμηλά επιτόκια. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πακέτο, τόνισε.
* Το να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Το να διατηρηθεί για πολλά χρόνια επίσης, καθώς λίγες χώρες το έχουν καταφέρει. «Θα απαιτήσει μεγάλη λιτότητα και δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Ειδικά δεν θέλουμε το βάρος να πέσει στους περισσότερο φτωχούς και ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας πρακτικά τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος για τα πλεονάσματα.
Αυτό που χρειάζεται κατά τη γνώμη μας είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, είπε και επανέλαβε τις θέσεις που παρουσίασε ο Π. Τόμσεν στο περίφημο άρθρο του για την ανάγκη μείωσης των συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (αφορολόγητο όριο), παρότι ήδη έχουν ψηφιστεί περικοπές με το σχετικό νομοσχέδιο.
Τα επόμενα βήματα
Το επόμενο Eurogroup περιμένουμε να συζητήσει τη νομοθέτηση που έγινε από την κυβέρνηση όσο και την ανακούφιση του χρέους. Εχουμε προσκληθεί και αναμένω ο Π. Τόμσεν να εκπροσωπήσει το Ταμείο, είπε ο κ. Ράις.
Τόνισε ότι για να βάλει το ΔΝΤ λεφτά, χρειάζεται αξιόπιστη πρόταση. Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε πρόγραμμα. Όταν έχουμε το σχέδιο για το χρέος και αξιόπιστο σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις, επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει για συζητήσεις όσον αφορά στην αγορά χρέους του ΔΝΤ από τον ESM, αλλά σημείωσε ότι η αγορά ακριβότερου χρέους με χρήση φθηνότερων κεφαλαίων είναι κάτι που έχει νόημα όσον αφορά στη βιωσιμότητα. Η συζήτηση θα γίνει μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδας, υποστήριξε.
Τέλος, αρνήθηκε ότι το Ταμείο θέλει να φύγει από την Ελλάδα και γι’ αυτό διατηρεί σκληρές θέσεις. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε πρόταση για πρόγραμμα με την Ελλάδα όταν καλυφθούν οι απαιτήσεις, είπε. Είμαστε ευέλικτοι αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε και τα μέλη μας περιμένουν να κάνουμε αυτή τη δουλειά.